Een gebalanceerde voeding en beweging in je leven, daar streeft iedereen wel wat naar. Maar wat als teveel te veel word?! Dan komt orthorexia nervosa aan te pas.
Ik hoor je het al zeggen, net zoals ik 'Wat is dat?' Als gezond eten ongezond word, een ongezonde obsessie met gezond eten. Als pasta eten aanvoelt als een misdaad, als je niet komt opdagen bij je vrienden omdat er hapjes voorzien zijn. Als je verandert bent in een gezondheid junkie.
Gezondheid en hippe diëten beginnen meer en meer een trend te worden. Overal kom je doemberichten over suiker tegen, je word raar bekeken als je een zittende job hebt en je gaat niet na je uren joggen. Er bestaat geen grijze middenmoot maar enkel zwart en wit.
En zo ontstaat deze eetstoornis. Een te grote drijfveer hebben voor het vinden van het ultieme voedselpatroon ten koste van alles. En geloof me dat bestaat niet. .
En ja, ik ben ook bezig met voedsel, recepten, de gezondheid, ik roep nu ook sport mijn leven in... Maar ik hou het gezond zijn gezond. Ik kijk naar wat voor ons en mij werkt. Een voorbeeld: Ik ben lactose intolerant, ja dan verban ik lactose omdat gewoon mijn lichaam er niet tegen kan. Zo heb ik met mij erin te verdiepen de vegan wereld leren kennen. Dit betekent geen dierlijke producten dus ook geen lactose. Maar steek ik nog eens een frietje, ohja hoor we rijden soms zelfs eens naar de MacDonalds. En ja mijn dochter eet al eens een snoepje. En ja er zit suiker in mijn koffie.
Ben ik dus een orthorectent omdat ik voornamelijk vegan eet. Neen want dit is voor mij wat bij mij past. Ik ben nooit een grote vleeseter geweest, het is voornamelijk voor mijn lactose allergie. Maar laat ik hiervoor mijn sociaal leven, het genieten van allerlei dingen. Neen, ik steek nog steeds hapjes en drankjes binnen bij vrienden. Ik ga nog steeds met familie en eigen gezin op restaurant.

De filosofie van Orthorexia is niet meer eten om de dag door te komen maar het is gewoon enkel en alleen een doel. Door dit obsessief gedrag en vermijden van voedingsmiddelen eten mensen met orthorexia te eenzijdig en krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Zo lopen ze heel wat vitaminen, mineralen, brandstof... mis.
Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke kenmerken van orthorexia.
- Je bent gefixeerd op gezond eten en je hebt een strikt dieet van producten die in jouw ogen puur en gezond zijn. Vaak word je steeds strenger voor jezelf.
- Je eet niet voor je plezier, maar met het doel om je lichaam gezonder te maken.
- Je bent in eerste instantie niet bang om te veel te eten en dik te worden, maar je hebt angst voor ongezond voedsel.
- Jouw dieet is niet gebalanceerd en bevat meestal te weinig voedingstoffen om gezond te kunnen leven.
- Vaak vermijd je producten met vetten, koolhydraten en eiwitten waardoor je nauwelijks calorieën binnenkrijgt.
- Voedsel dat volgens jou ongezond is, wil je koste wat kost vermijden.
- Wanneer je toch iets eet dat in jouw ogen schadelijk is, voel jij je schuldig. Ook kun jij je angstig voelen omdat je bang bent dat je er ernstig ziek van wordt.
- Etentjes, feestjes of andere sociale activiteiten waar wordt gegeten probeer je te vermijden.
- Jouw eetgewoonten kosten veel tijd. Je bent bijvoorbeeld uren bezig met het klaarmaken van eten of het kopen van de juiste ingrediënten.
- Je bent obsessief bezig met de effecten van voedsel op je lichaam en geest. Bij alles wat je eet ga je na of dit wel gezond is en of het wellicht niet uit jouw dieet zou moeten worden geschrapt.
- Je voelt je mogelijk beter dan familieleden of vrienden die eten wat de pot schaft en een ander eetpatroon hebben dan jij.
- Je vertoont verschijnselen van ondervoeding. Door het gebrek aan voedingsstoffen kunnen bijvoorbeeld je haren, huid en nagels er ongezond uit gaan zien.
- Je kunt afvallen door het gebrek aan voedingsstoffen.
Het is onduidelijk hoeveel mensen orthorexia hebben. Dit komt omdat er (nog) geen eenduidige diagnose voor orthorexia bestaat. Ook is het lastig om het onderscheid te treffen tussen gezond eten en té “gezond” eten. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van orthorexia. Heb je een vermoeden van, niet getreurd. Er is hulp, praat hierover gerust met je huisarts.

En ja ook ik weet wat het is voor een zoveelste poging te proberen om af te vallen, om het gevecht tussen ‘gezond’ en ‘ongezond’ of ‘dat mag ik niet, dat mag ik wel’ te hebben. Want ook ik heb een ongezonde periode gekend met een conditie en gezonde lijn die ver zoek was. Ook ik had dan plots een graatmager lichaam maar ik zag er wel heel wit uit, ik werd makkelijk ziek, ik at omdat het al eens moest.
Maar nu sinds een ruime tijd merk ik dat gezonde keuzes maken vanzelf gaat, zonder die innerlijke strijd die je moet voeren.
Niet eten is door de jaren heen iets geworden dat als we iets wat ongezond is eten, dan is de dag verpest.
Maar het gaat over het creëren van een leefstijlmindset in plaats van een dieetmindset. Dat gaat over vallen en opstaan, niet zo streng zijn voor jezelf, leren van fouten, oefenen, kijken naar je relatie met eten. Dat je gezond bent in lichaam en geest vind ik nog steeds belangrijker dan flinterdun maar wel diep ongelukkig zijn.
Luister naar je lichaam en kijk waar je je goed bij voelt.
Reactie plaatsen
Reacties