Gezondigen

 

Berrylicious Nice cream

Deze nicecream is berry lekker! Ben je lactose intolerant of ben je vegan? Ook dan kan je genieten van heerlijk ijs. Je hebt het zelfs in no time zelf klaar gemaakt. Hier het recept voor 2 portie

 

🍌 2 bevroren bananen
πŸ’ 100gr rode bessen
πŸ₯›2 grote el yoghurt of plantaardige melk

Pel de bananen, snij ze in schijfjes en leg deze 2uur in de diepvries. Of de avond ervoor mag ook natuurlijk

Pureer de bevroren banaan en de vers geplukte gewassen rode bessen in de blender samen met de plantaardige melk of yoghurt. Ik neem telkens de kokos variant voor de extra kokossmaak. Pureer glad en romig. Voeg eventueel nog wat extra melk of yoghurt toe als het ijs niet glad of romig genoeg is.

Et voila! Enjoy! 🍧 Écht lekker ijs zonder ijsmachine dat ook nog eens gezond is. Dit is toch echt een puur lepeltje gezond geluk.

Je kan ook ander rood fruit hierbij gebruiken. Heb je het zelf gemaakt of een andere variant. Laat me het maar weten

 

 

 

Verfrissende kleurrijke mocktails

 

Heb je ook zin in een verfrissend drankje met dit zomerweer?! Of heb je een leuk avondje met het gezin, een virtueel diner, of een spontane picknick. Dan zou ik de frisdank aan de kant te schuiven en kiezen voor een zelfgemaakt drankje. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Van deze 6 drankjes kun je genieten zonder zorgen én ze zijn heerlijk verfrissend. En aangezien ze er ook nog eens zo leuk uitzien, ga je zeker scoren.

 

πŸΈπŸ‹ Virgin Mojito

Sap van een halve limoen, 7up, ijs en een takje munt

 

πŸ“πŸΈFrambozen Mojito

Sap van een halve limoen, 7up, 2el frambozen aanmaaklimonade, ijs en een takje munt

 

πŸ’πŸŠ Vitamienensap

De helft van je glas met cranberry juice, ijs, appelsiensap

🍹🌺 Grenadine Sunrise

3el grenadine, ijs, appelsiensap, bruiswater, komkommerkruid, rode besjes

 

πŸ‹πŸ₯€ Limonade

2el citroensap, ijs, 1 schijfje gember, bruiswater

 

πŸ‰πŸΉ Watermeloenade (recept voor een kan)

Halve watermeloen pureren, 900ml water, sap van 1 limoen, 100gr gepureerde frambozen

 

Dat je zeker aan je x aantal glazen hydratatie per dag gaat geraken. Laat het jullie smaken. En je mag me steeds een pb bericht sturen of me taggen in je foto met je verfrissend drankje

 

 

 

Vrolijke sapjes

Onze keuken word om de 3 dagen omgebouwd tot een ware juicebar. Geniet mee van deze glaasjes gezondgeluk.
Zeer makkelijk, fruit en groenten in stukken snijden, sommige schillen, Sapcentrifuge in en voila klaar!

Je kan er meteen je dag mee beginnen, maar een verse juice is ook een fijne snack of afsluiter van de dag.

Binnenkort komt er een blog over het juicen, hoe we op recepten komen, meerdere recepten enzovoort. Hou het hier zeker indoog. Heb jij zelf al eens een heerlijk gezond geluk sapje gedronken? Laat het me zeker weten. πŸ₯€πŸ’πŸ₯¬πŸŠπŸ₯•

 

πŸ₯¬πŸ₯’πŸ‹πŸ Groene booster
- 200gr boerenkool
- 1/4 komkommer
- 1a2 stengels selder
- 1 Peer
- citroensap naar smaak

🍊πŸ₯• Zoet oranje sapje
- 5 wortels
- 1 appelsien

πŸ₯¬πŸˆπŸ πŸ’ Pittige booster
- 200gr boerenkool
- 180gr rode grapefruit
- 400gr honingmeloen
- 20gr gember (mag meer als je van zeer pittig houd)
- 10gr zwarte sesamzaadjes

 

 

Pittige dadelballetjes

Zin in een zoete snack dat super easy te maken is en een ontzettende smaakbom is? Dan heb ik deze dadelballetjes voor jou

Voor 8 balletjes
100g ontpitte dadels
20g Goji bessen
Zeste van 1/2 appelsien
0,5 el gesmolten kokosolie
Klein kommetje cacao poeder
Klein kommetje kokosschilfers

1. Maal de dadels en de Goji bessen in je keukenmachine tot het een geheel vormt
2. Voeg de zeste en de kokosolie toe en roer alles om
3. Rol er kleine balletjes van
4. Dip de balletjes in de cacao poeder en in de kokosschilfers
5. Leg ze in een schaal en zet ze voor ongeveer 30minuten in de ijskast

Heb je een energie dipje, of gewoon zin in zoet. Neem dan snel zo een dadelballetje. Het is een mix van zoet, spicy en chocolade smaak.

Een echt lepeltje gezond geluk dus πŸ€πŸ₯„❀️

Bananenbrood met chia en kokos

Benodigdheden

🍌πŸ₯šπŸ₯›
3 rijpe bananen
3 eieren
90gr kokosmeel
60gr chiazaad
2tl bakpoeder
60ml plantaardige melk
3el gesmolten kokosolie
2tl kaneel

 

Hoe maak je dit

πŸ₯£πŸž
Prak de bananen plat samen met de eieren, melk en de olie

Voeg de droge ingrediënten samen in een aparte kom en roer deze door elkaar

Mix het gladde beslag en de droge ingrediënten door elkaar met behulp van een keukenmachine. Laat het 5min staan zodat het chiazaad zn werk kan doen

Giet het in je cakevorm en bak het in een 150'C warme oven 50-60min lang
Prik met een satestok erin om te kijken of het klaar is

 

πŸ₯° Het smaakt geweldig gewoon simpel zonder iets, met yoghurt of confituur of plantaardige boter of met wat fruit. Aan jou de keuze hoe je dit lepeltje gezond geluk verorberd

Lactosevrije Donuts

Vandaag heb ik eens geëxperimenteerd met donuts. Een zoetigheid dat altijd smaakt maar helaas waar ik als lactose intolerante persoon zeer ziek van word.

Ik had altijd gedacht dat donuts enorm moeilijk te maken zijn. Niet dus. Mijn kleuter heeft die van op de foto zelfs helemaal zelf gemaakt. Enkel het afwegen en het bakken was aan deze volwassen persoon besteed. Het enige 'minpuntje' is : je geduld word getest! Enkele keren moet je de donuts laten rusten. En natuurlijk wil je ze zo snel mogelijk verorberen. Maar wees niet getreurd, eens ze gerust hebben bak je ze in no time klaar! 

Een leuk weetje hoe donuts ooit zijn uitgevonden: Heel lang geleden was er eens een jongeman die van zijn moeder altijd halfgare oliebollen mee kreeg naar zijn werk. Hij maakte een gat in het midden voor het bakken en merkte dat de lekkernijen toen wel door en door gaar werden. 

Leef je uit met het versieren van jou donuts en deel ze zeker met mij. Ik zou het onwijs leuk vinden als ik jou vrolijke donut eens te zien krijg. 

 

Alvast veel plezier met het maken van deze luchtige, lekkere, lactosevrije donuts

 

Wat heb ik nodig (10 stuks)

  • 250gr wit broodmix
  • 100gr plantaardige boter
  • 1 ei
  • Suiker
  • 100ml water of Lactosevrije melk

 

Bereiding

  1. Doe de broodmix in een kom. Doe de melk in een andere kom en voeg 25g gesmolten boter, het ei en de suiker. 
  2. Doe het mengsel bij de broodmix en laat dit 10min door je machine kneden of 20min door je handen. 
  3. Leg een doek over het deeg en laat 10min rusten. 
  4. Verdeel je deeg in 10 delen en rol balletjes. Klop ze plat tot een dikte van 1cm en haal er met een vormpje het gaatje in het midden eruit. Maak van die overschotjes nog een donut. Zonde om het weg te gooien
  5. Leg er propere handdoeken over en laat ze 30min rijzen.
  6. Je kan ze frituren in olie op 175'c of zoals mij in de pan op het vuur. Schenk een enorme bodem olie in je pan en zet het op een middelhoog vuur. Olie warm? Goed leg er de donuts in en laat ze aan elke kant mooi goud kleuren. Rol ze daarna direct door de suiker zodat deze zeker blijft plakken.  
  7. Je kan ze zelf versieren naar gelieven. 

 

Doop afgekoelde, ongesuikerde donuts in een pure chocoladeglazuur of smeer ze in met een matchglazuur (bloemsuiker, water en Matcha). 

Je kunt het deeg 1 dag van tevoren maken. Wikkel je bal deeg in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Haal 30 min. voor gebruik uit de koelkast.

 

 

 

Glutenvrije chocolade muffins

Aangezien mijn man glutenitolerant is maar ook een echte chocoholic, vind ik het erg dat hij geen brownies of chocolademuffins kan verorberen. Ja je kan er kopen maar die zijn echt niet budgettair. 

Dus ben ik op een druilerige namiddag de keuken ingedoken. Ik ben een recept tegengekomen en heb het naar mijn hand gezet. Ik had niet alles in huis maar wel andere ingredienten. Deze muffins zijn super chocolatey, smeuïg en plantaardig. Ik smul er zelf van!

 

Je gaat zien dat ik geen eieren gebruik. Maar eigenlijk een eivervanger: chiazaad. Vervang 1 ei voor 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water. Dat is de regel. Dus geen chiazaad in huis, niet getreurd dus.

Chiazaad is rijk aan omega 3, oftewel, ze zitten vol met goede vetten. De kleine zaadjes helpen je ook bij ontspanning van je lijf. En laat ook net chocolade dit doen. Dubbele ontspanning met deze muffin dus!

1 weetje: de chiazaadjes moeten zich vol met water zuigen en vormen dus zo samen een gel. Die gel geef je buik een vol gevoel.

Ik gebruik ook dadels als vervanger van geraffineerde suiker. Oke ja dadels bevatten veel fruitsuiker. Maar ik gebruik er hier met mate van en het is dus volgens de onderzoekers een gezonde keuze. 

Dus een chocolade muffin om je niet schuldig om te voelen

Wat heb je nodig (10 muffins)

  • 3 bananen
  • 120ml sojamelk
  • 85gr gesmolten kokosolie
  • 4 dadels
  • 1 el citroensap
  • 3el chiazaad
  • 85gr kokosmeel
  • 100gr amandelmeel
  • 4el cacao
  • 1,5tl bakpoeder

 

Bereiding

  1. Laat het chiazaad ongeveer 10 min weken. En verwarm de oven alvast voor op 180'C
  2. Plet de bananen. Ontpit de dadels en blender ze in kleinere stukjes
  3. Mix de bananen, de sojamelk, gesmolten kokosolie, dadels en 1 el citroensap tot een glad geheel
  4. Doe de droge ingrediënten bij elkaar en roer tot ook deze zijn gemengd
  5. Doe je glad geheel en de droge ingredienten bij elkaar. Voeg de geweekte chiazaden erbij en mix alles. 
  6. Schep 2 grote eetlepels in je muffin vorm. Zet deze ongeveer 30min in de oven. 
  7. Prik met een satéstok als je zeker wil zijn of ze klaar zijn. Laat ze zeker afkoelen in de muffinvorm. Zo worden ze wat hard

 

Wil je deze maken als Brownie.. Geen probleem, dat kan ook. Gewoon het beslag in een cake vorm gieten en deze 45min in de oven zetten.

Proef als chocoholic en glutenintolerant van deze heerlijke muffin en ervaar je eigen lepeltje geluk

 

Bananen voor chocoholics

Bananen, het ligt hier altijd in huis. Voor zo te eten, om te bakken als ontbijt, voor milkshake enzovoort. Maar ik wou er ook eens iets anders mee proberen. Manlief met zijn gluten intolerantie kan de welbekende cornetto ijsjes niet eten. En we hadden dankzij de paashaas weer chocolade in huis. Dus daar was het ideale receptje. Bananen met chocolade uit de diepvries. 

Ook ideaal voor als je een Kinder feestje (of feestje onder volwassenen natuurlijk ook) laat iedereen zijn eigen banaan versieren, zet het in de diepvries en een uur later kan je er van smullen. Hier heeft namelijk mijn dochter de chocolade en de versiering zelf gedaan

Wat heb je nodig:

  • Ijsstokjes
  • 3 bananen
  • 75 gr chocolade naar keuze
  • Versiering

Bereiding :

  1. Pel de bananen en snij ze in de helft. Steek je ijsstokjes erin waar je met je mes hebt gesneden
  2. Smelt je chocolade. Au bain Marie of in de microgolfoven
  3. Dop de bananen erin. Je kan kiezen tot hoever je chocolade wilt. Doe dit wel snel want de chocolade stolt snel
  4. Sprenkel je versiering erover. Van gekleurde 'muizenstrontjes' tot kokosschilfers tot gedroogd fruit
  5. Leg de bananen op een bakpapier en leg deze gedurende 1uur in de diepvries. Daarna kunnen ze in de ijskast tot je het gaat serveren

Smakelijk en geniet van dit gezond ijsje

 

Een fris zomer watertje

Wat heb je nodig

  • Een glas water
  • 2 schijfjes komkommer
  • 1 schijf citroen
  • Het sap van 1/4 citroen
  • Takje rozemarijn
  • Eventueel ijsblokjes

Bereiding

  1. Doe het sap van de citroen bij het glas water en roer
  2. Doe de schijfjes komkommer, citroen en de rozemarijn erin. Laat het eventjes trekken
  3. Heb je het graag zoeter en met prik. Vervang het water door een 7 up
  4. Zet je in het zonnetje en geniet

 

 

Glutenvrije eierkoek

Het ultieme gezonde zoete tussendoortje: de eierkoek! Ik was aan het zoeken naar een glutenvrije snack voor mijn man. Hij is gluten intolerant en de koeken zijn niet echt budgettair. Dus dan bakken we zelf. Het was een succes! Zowel voor mijn man als voor mij. De eierkoek zijn in 20min klaar. 10min voorbereiden en 10min in de oven. Ze zijn lekker zoet en fris. 

 

 

Wat heb je nodig?

  • 100g glutenvrije meelmix of amandelmeel
  • 1tl glutenvrije bakpoeder
  • 70g suiker of 1,5 el agave siroop
  • 2 eieren
  • 1/2 geraspte appelsien
  • 2 el sap van de appelsien

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Klop 10minuten lang de eieren samen met de suiker op tot een schuimachtig licht geheel. 
  3. Voeg de meel, de geraspte appelsien en de bakpoeder toe. Meng het tot 1 geheel
  4. Giet het sap erbij en proef of je het straf genoeg vind. Doe er eventueel nog wat bij naar eigen smaak.
  5. Bekleed de bakplaat met bakpapier en schep telkens een goede eetlepel beslag erop dat je koekje gaat worden. Pas wel op dat je zeker genoeg ruimte ertussen laat want ze zetten zich nogal uit. Ik heb het beslag in twee keer moeten bakken.
  6. Zet in de oven voor 10 minuten. Laat ze daarna zeker afkoelen op de bakplaat. Het is normaal dat ze nog licht en zacht zijn
  7. Zijn ze afgekoeld, schep ze er dan voorzichtig af want ze kunnen een beetje plakken.

 

Het is een zeer luchtige koek vol smaak van de appelsien. Laat het dit gezond en glutenvrij koekje je alvast smaken. En heb je er eens een andere smaakmaker bij gedaan bijvoorbeeld limoen, laat het dan zeker eens weten. Smakelijk

 

Worteltaart 

Groenten in een taart? Ik beken, ik vond het eerst een gek idee. Wie het ooit bedacht heeft, geen idee. Maar die persoon is een genie. Het is overheerlijk zoet en je hebt groenten binnen. Dus een extra stukje van deze worteltaart kan niet zoveel kwaad. Denk ik dan...

Deze is ook zeker te maken als je gluten intolerant bent. Gewoon de bloem vervangen in bloem dat je wel mag. En al de rest blijft. Het is een zeer makkelijk recept en snel klaar. Ik heb het op een woensdagvoormiddag gemaakt. Het was nog een uur voor ik mijn kleuter moest gaan halen en ik had zin in iets zoets. Had nog een paar wortelen over, ging wat opzoeken en experimenteren. En ja hoor, 50min later ging het belletje van de oven. 

Het is bijna Pasen en dan hou ik een paasbrunch. Daar gaat deze heerlijke wortelcake perfect bij. Misschien dat de paashaas dan wel blijft eten met al die worteltjes. Hihi

Wat heb je nodig

  • 120gr kokosolie
  • eieren, op kamertemperatuur
  • 50gr kokosbloesemsuiker
  • 125gr geraspte wortel
  • 160gr amandelmeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • Eventueel 1/4 tl gemberpoeder
  • Een snuf zout

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Rasp terwijl de wortelen fijn.
  2. Meng de suiker en de eieren onder de wortelen. Voeg de zelfrijzende bloem, de gesmolten olie, de kruiden en het snufje zout toe.
  3. Mix met een staafmixer eerst op een lage stand en daarna op een hoge stand. Je gaat de geraspte wortelen blijven zien. Het hoeft geen extra glad beslag te zijn.
  4. Giet het beslag in een beboterde taart- of cakevorm. Zet 40 minuten in de oven.
  5. Is de taart klaar, laat hem zeker afkoelen. 

Laat dit stukje geluk smaken als ontbijt of als vieruurtje met een heerlijk kopje thee. Of misschien maak jij deze wel klaar met je paasbrunch. 

Zoete pikante dip

Hou je van zoete en pikant? Dan is deze dip zééker iets voor jou. Ik ben een zoete aardappel fan. Zowel als frietjes, puree, chips enzovoort. En al helemaal verwerkt in deze leeeeeeeekkere dip.

Toen ik een dip in de winkel tegen kwam van mijn geliefdkoosde zoete aardappel moest ik deze natuurlijk zelf ook maken. Gewoon kopen zou makkelijk zijn maar eerlijk, dit recept is ook zeer makkelijk

Als je niet tegen pikant kan, kan je gewoon de chili poeder niet gebruiken of gewoon minder. En voor je de patat begint te schillen: niet doen!!! De microgolf doet jou werk wel. Dan kan je gewoon de schil in 3 tellen eraf trekken. Maar pas op: it’s hot hot hot!

Wat heb je nodig

  • 1 zoete aardappel
  • 1 teentje look
  • 1el tahini
  • 1el olijfolie
  • 1tl paprikapoeder
  • 1,5tl chilipoeder
  • halve limoen
  • 1 tl ahornsiroop of vloeibare honing

Bereiding

  1. Prik in de zoete aardappel verschillende gaatjes met een vork.
  2. Leg in de microgolf voor 10 minuten tot deze lekker zacht is. Laat afkoelen en pel de vel
  3. Pureer alle ingrediënten samen behalve het limoensap.
  4. Is het smeuïge puree dan mag je het sap van de halve limoen erbij doen en voeg naar smaak nog wat extra kruiden toe als je dat nodig vind
  5. Laat het enkele tijd in de ijskast staan

 

Dip er groentesticks in of van die heerlijke tortilla chips. Of smeer het als spread op een cracker als lunch. Heb je het zelf gemaakt, laat het me dan zeker weten. Smakelijk

Gezonde borrelnootjes

 

 

België is gekend voor zijn aperitief. Wie doet dat niet? Of er nu bezoek langs komt of gewoon onder het gezin. Lekker drankje bij de lekkere hapjes. Maar al die aperitief, het is niet zo goed voor onze lijn. Nootjes vind ik dikwijls zo zwaar en zoutig. Dus waarom geen gezond alternatief dat je kan kruiden naar je eigen smaak. Het is zeer makkelijk te maken en zeer budgettair. 

Wat heb je nodig

  • 800 gr kikkererwten
  • Paprikapoeder
  • Chili poeder
  • Zout
  • Olijfolie
  • Bakpapier

Bereiding

  1. Laat de kikkererwten uitlekken. Spoel ze niet want dan gaan de eiwitten verloren. 
  2. Doe ze in de kom en meng de kruiden naar gelieven toe. Ik ben niet zo voor pikant dus ik gebruik maar een kleine tl chili. Qua zout gebruik ik groentenkruiden gemixt met zout
  3. Leg ze op een bakplaat waar bakpapier op ligt. Spreid ze zodat ze niet op een hoopje liggen
  4. Wrijf ze in met olijfolie. 
  5. Zet ze 40min in een voorverwarmde oven 180graden. Elke oven is anders dus het zou kunnen dat het langer of korter moet. 
  6. Check of ze krokant zijn. Zoja laat ze afkoelen en bewaar ze in een bokaal. 

Laat de aperitief smaken. Of doe ze in de soep ter vervanging van de krokantjes. 

 

 

Peperkoeken chai latte

Wat heb je nodig 

  • 2 zakjes ceylon thee
  • 2 mokken melk
  • 2tl kaneel
  • 1tl nootmuskaat
  • 1tl gemberblokjes
  • 0,5tl witte peper

Bereiding

  1. Doe alle kruiden en de losse ceylon thee in een kom. Roer alles doorheen
  2. Doe het kommetje chai mix in een thee filter of zoals mij een wasbaar thee zakje
  3. Laat de melk zachtjes koken. Niet te snel willen gaan want melk kan aanbranden en zo een velletje van boven creëerden
  4. Kookt de melk, dan mag je het theezakje met je chaimix erin laten filteren. 
  5. Roer zo een 5 a 10min naargelang de Strafheid je de chai latte wilt. 
  6. Haal het theezakje eruit en giet je chai latte in een mok. 
  7. Wat je eventueel ook kan doen is een deel opkloppen. Giet dan eerst een deel van de chai latte in een mok en met een staafmixer klop je het andere deel wat op. Giet deze daarna ook in je mok erbovenop

 

Laat het nog een beetje afkoelen want het is nog zeer heet. Maar laat deze heerlijke warme drank je een lepeltje geluk geven in deze donkere koude dagen. 

Smakelijk

Sinterklaas speculaas cake

Deze cake is eigenlijk gebaseerd op de cake die ik regelmatig bak, gewoon wat aangepast naar de smaken van deze tijd. Ik gebruik dadels voor de zoetigheid en de hardere substantie. Dadels worden in november en december geoogst. Seizoensfruit smaakt altijd het beste. De plaats waar de dadels voornamenlijk voorkomen hebben zelfs een gezegde: " Degene die de dag begint met zeven dadels, zal die dag geen last hebben van gif noch sihr (zwarte magie)" Dus goed nieuws voor ons want hier zitten zelfs 12 dadels in verwerkt. 

Ik heb ook gewerkt met veel specerijen, sinterklaas staat voor de rijke geuren van speculaas. 

De honing is optioneel, die heb ik er zelf niet in verwerkt omdat de dadels het voor mij al zoet genoeg maken. 

Amandelmeel is behoorlijk prijzig. Deze kan je perfect vervangen door speltmeel. Maar ik vind persoonlijk dat de amandelen meer de sinterklaas smaak hebben dat de spelt. 

Het is een cake waarbij je de ingrediënten gewoon bij elkaar te mengen hebt dus hij is serieus makkelijk en snel te maken. Het afwegen duurt het langst. Zeker met al mijn gesmos dat ik dan nog eens heb. Of de weegschaal is weeral plat. Typisch! 

Als versiering heb ik smarties gekozen voor wat kleur en natuurlijk de garde van Sinterklaas. Deze konden niet missen. Ja ik weet het, het is chocolade. Maar een gezond lichaam gaat om zijn balans. En het is feest, dan mag je al eens wat snoepen. De sinterklaas speculaas cake maakt het allemaal goed

 

Wat heb je nodig

  • 200gr amandelmeel
  • 100gr of 12 stuks dadels
  • 60gr gesmolten kokosolie
  • 30gr kokosbloesemsuiker
  • 2tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • Kaneel
  • Gemberpoeder
  • Kruidnagel
  • Nootmuskaat

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150'C
  2. Ontpit de dadels en maal ze zeer fijn tot een brei
  3. Weeg de droge ingrediënten af (amandelmeel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder) en meng ze al met elkaar
  4. Neem alle bovengenoemde kruiden en doe van elk een kleine theelepel in een kommetje. Meng
  5. Voeg van je kruidenmengsel 2tl toe aan de droge ingrediënten
  6. Voeg de dadels, de gesmolten kokosolie en de eieren toe en mix alles tot een geheel
  7. Vet je vorm in of leg er bakpapier in. Giet je mengsel in de vorm en zet het gedurende 40-50min in de oven
  8. Prik met een satestokje of proper scherp mes in de cake of deze klaar is. 
  9. Laat afkoelen en versier naar gelieven

 

Laat deze sinterklaas speculaas cake smaken samen met het grote sinterklaas feest. 

 

 

Cake zonder zorgen

 

 

Chocolade: het blijft toch een lieveling bij mij. En wees nu eerlijk: wie houd daar niet van. Het is toch altijd stiekem extra genieten als er chocolade in je gerechtje zit. Maar chocolade en zoetigheden eten, het blijft makkelijk plakken als we er regelmatig van smullen. Dus deze cake is ideaal om gezond gelukkig van te worden. Het is gezoet met natuurlijke suikers. De walnoten bevatten veel onverzadigde vetzuren wat goed is voor je hart en je vitaminenopname. Dadels leveren dan weer veel ijzer en magnesium aan je lichaam. En nog een pluspunt: het is een cake dat absoluut geen kwaad kan voor kindjes en dat je makkelijk kan serveren op een tea party met vrienden. 

Wat heb je nodig:

  • 150gr ontpitte dadels, fijngehakt
  • 50gr cacao poeder
  • 3 eieren
  • 2bananen
  • 200 g bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 125 g walnoten, fijngehakt
  • Als je wil: fijn gehakt pure chocoladestukjes
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een rechthoekige cakevorm in (ik doe dit met kokosolie) of bedek de vorm met bakpapier.
  2. Hak alles heel fijn. Met de hand of met je keukenmachine.
  3. Mix de dadels en de bananen tot een fijne puree en mix daarna de eieren mee
  4. Meng de cacao, de bloem en de bakpoeder in een kom
  5. Mix de twee mengsels bijeen tot één geheel en roer er dan met de lepel de walnoten erdoor
  6. Giet het mengsel in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake tot hij goed is gerezen, mooi bruin is en een fijn mesje die u in het midden steekt, er schoon weer uit komt. Dit duurt ongeveer 50min-1uur
  7. Leg de cake op een rooster en laat hem afkoelen of smul ervan als die nog een beetje warm is

Je kan de chocolade cake 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos. Maar geloof me, hier haalt hij de 3 dagen zelfs niet. Gewoon omdat het iets is om van te smullen en je vingers af te lekken. 

 

Havermout cupcakes

 

Een cupcake dat gemakkelijk en snel te maken is. Deze word hier regelmatig op een namiddag of een avond in de oven gezet. Door de havermout is het ook een ideaal ontbijt! Als je tegen je collega's zegt: ik heb deze morgend nogal wat cupcakes verorbert' ze zullen nogal kijken! En wil je je man deze doen laten eten: zeg dat haver in bier zit en dat ze dus eigenlijk onrechtstreeks een biertje binnen krijgen. 

Havermout word aangeraden door deskundigen. Het word niet geresorbeerd door je lichaam maar het verlaat direct jou lichaam. Zo brengt het je cholesterol spiegel omlaag en blijft het niet aan je lijf plakken. Nog een leuk extra weetje: havermout zou productieverhogend zijn voor de borstvoeding. Havermout zorgt dus voor meer melk. 

Wat heb je nodig:

  • 125gr havermout
  • 1 ei
  • 2 bananen
  • Kaneel
  • 1tl bakpoeder
  • Als je wil: stukjes zwarte chocolade

 

  1. Verwarm altijd je oven voor. Deze keer op 200graden
  2. Mix de banaan met het ei en voeg daarna de havermout, kaneel en de bakpoeder toe
  3. Meng het goed door elkaar
  4. Vet je vormpjes in met kokosolie
  5. Vul ze met het beslag en zet ze 15-20min de oven in

 

Verantwoord met natuurlijke suiker en snel. Hiertegen kan je geen nee zeggen. Je moet er geen baktalent voor hebben en als je lactose intolerant bent is dit ook weer handig meegenomen. Door de banaan kan deze wel maar 3 dagen bewaard worden. Maar je kan ze ook bewaren in de diepvries! 

Wortelcupcake

Bakken, ik doe het zeer graag maar het moet niet te ingewikkeld zijn. Dus is dit recept is ideaal om vlug een cupcake te maken. En het is ook zeer ideaal om op een andere manier een groente te eten. Ook ideaal voor kinderen dus die je wilt foppen. Het is niet voor niets dat onze eerste hapjes als baby van wortelen was. Het is zeer voedzaam, voornamelijk vitamine A en D. Wortelen zijn ook zoet, daar houden we allemaal van. Dus waarom probeer je deze groente niet eens in een cupcake te qteken

 

Wat heb je nodig:

  • 2 wortelen
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1tl bakpoeder
  • Een snuifje kaneel
  • Klein scheutje agave siroop

 

  1. Rasp de wortelen of stoom ze zacht en pureer ze dan
  2. Meng de wortelen met de rest van de benodigdheden
  3. Schep het mengsel in cupcake vormpjes (ik kan er zo een 6max mee maken) 
  4. Zet het in de oven 20-25min op 200 en daarna is het klaar