
Ontbijt

Het ontbijt overslaan, dit was dagelijkse routine. Tot ik mama werd. Want nu heb ik een voorbeeld te geven en ben ik verplicht om dat kindermondje smorgens te voeden. Niemand wilt een hongerig kind, geloof me! Maar hoe maak ik dat ontbijt lekker, snel klaar, vol vitamientjes en leuk ogend?! Een boterham met choco is snel gemaakt maar ik ken mezelf. Daar haal ik geen voldoening uit. Ok ik geef toe, het gebeurt wel eens. Niemand is perfect. Maar ook daar heb ik uiteindelijk een gezond alternatief voor gevonden. Piep maar eens verder tussen onze ontbijtjes.
Want ontbijten blijft belangrijk. Zeker als je goed wilt functioneren, goed op gewicht wilt blijven en als je je niet wilt schamen met een knorrende buik in een stille ruimte. Dus neem dat dagelijks lepeltje voedingsstoffen en mineralen 'smorgens.
Hieronder staat zeker en vast iets dat bij jou past
Banaanpannenkoek met peer en honing
Lunch voor deze zwangere bolle buik: Banaanpannenkoekjes met appel, peer, walnoten, soja Griekse yoghurt en honing. Het gezonde met het zondigen combineren: ideaal voor m'n zin in eten en zoet aanvalletjes
Dit ontbijtreceptje toont ook nog eens aan hoe gemakkelijk je plantaardig kunt ontbijten zonder iets te missen. Hoe makkelijk het is om pannenkoeken zonder ei te eten, bovendien. Tegenwoordig is er een scala aan plantaardige melk verkrijgbaar. Kies er een naar jouw voorkeur. Denk aan sojamelk, amandelmelk, hazelnootmelk en ga zo maar door.

- 100 gram havermout
- snufje zout
- 220 ML plantaardige melk
- 2 theelepels vanille aroma
- 2 geprakte kleine bananen
- 1 theelepel bakpoeder
- Mix de havermout samen met het bakpoeder en het zout in een kom
- Voeg vervolgens de melk, vanille en de geprakte bananen toe en mix het tot een glad geheel
- Bak de pannenkoeken in kleine aantallen in een pan met een beetje (kokos)olie.
- Zorg ervoor dat de pan goed heet is en schenk met een (soep)lepel een beetje beslag in de pan
- Wanneer je ziet dat er bubbeltjes in de pannenkoeken verschijnen, draai je ze om en laat je ze nog voor een paar minuten in de pan liggen zodat de andere kant ook goudbruin kan bakken.
- Werk af met garnituring van jou gelieven. Ik heb de banaanpannenkoeken gesmuld met soja yoghurt, peer en honing (agavesiroop)
Motivation Monday Breakfast

Elk lichaam geeft signalen af maar het is de kunst om, in deze stressvolle maatschappij, er naar te luisteren. En niets beter om 's morgens aan te voelen wat jou lichaam nodig heeft.
Een simpel en goed ontbijt is bijvoorbeeld dit fruit met yoghurt maar dan net dat tikkeltje anders De 'donuts' zijn van schijfjes appel, een laagje yoghurt en een topping van zadenmix en aardbeien. De ene banaan is met Kokosyoghurt en kersen. De andere schijf banaan is met plantaardige stracciatella en rode bessen.
Gebruik je fantasie, je eigen smaakvoorkeuren, seizoensfruit uit eigen moestuin net zoals ik gedaan heb. Het is snel klaar en oogt mooi .
Op deze manier kun je goed en fit beginnen aan de dag. Zorg goed voor jezelf want dat verdien je

Bananenbrood met chia en kokos
Een trend sinds een paar jaar en ook gewoon niet meer weg te denken. Daarom probeer ik al eens graag een andere versie uit. Deze keer met kokosmeel en chiazaad.
Zeker een aanrader! Het vult, geeft je een boost en je moet je nergens schuldig over voelen. MAAR... het belangrijkste: het is gewoon oh zo hemels!

Benodigdheden
ππ₯π₯
3 rijpe bananen
3 eieren
90gr kokosmeel
60gr chiazaad
2tl bakpoeder
60ml plantaardige melk
3el gesmolten kokosolie
2tl kaneel
Hoe maak je dit
π₯£π
Prak de bananen plat samen met de eieren, melk en de olie
Voeg de droge ingrediënten samen in een aparte kom en roer deze door elkaar
Mix het gladde beslag en de droge ingrediënten door elkaar met behulp van een keukenmachine. Laat het 5min staan zodat het chiazaad zn werk kan doen
Giet het in je cakevorm en bak het in een 150'C warme oven 50-60min lang
Prik met een satestok erin om te kijken of het klaar is
π₯° Het smaakt geweldig gewoon simpel zonder iets, met yoghurt of confituur of plantaardige boter of met wat fruit. Aan jou de keuze hoe je dit lepeltje gezond geluk verorberd
Superfood ontbijt

De dag gezond starten en op een gezonde manier energie opdoen? Begin de dag dan met dit knapperig, zacht zoet Superfood Ontbijt
Deze granola is heerlijk met je favoriete soort melk of yoghurt, en eventueel wat vers fruit π₯£πΆπ
Wat heb je nodig
- 80g havervlokken
- 30g zonnebloempitten
- 20g pompoenpitten
- 30 g gehakte amandelen
- 30g chiazaden
- 2el honing
- 1el kokosolie gesmolten
- 2el amandelmelk
Bereiding
- Meng alles in een kom bij elkaar.
- Laat het 10min rusten
- Duw je mengsel op een bakplaat met bakpapier plat tot 0,5cm
- 10min in een voorverwarmde oven op 180'C
- Laat deze afkoelen en breek het dan in stukjes
- Bewaar deze superfood in een bokaal.
Overnight oats banaan kokosyoghurt
Havermout: vol energie, vezels en goede langzame koolhydraten.
Net wat ik nodig heb 's morgens. Maar havermoutpap maken duurt een tijdje. En eerlijk ik heb daar door de week geen goesting in om lang in de keuken bezig te zijn. Dus hoera voor overnight oats (geweekte havermout, dus niet gekookt). Deze is lekker makkelijk te maken en lekker fris met dit lente/zomer weertje

Wat heb je nodig:
- 1/2 geprakte banaan
- Een goede scheut plantaardige melk (amandel of kokos of rijst)
- 150gr Kokosyoghurt
- 1/2 el speculaaskruiden of kaneel
- 40 gram havermout
- handvol superfoods/noten en eventueel pure chocolade
- vers fruit naar wens, in mijn geval banaan
Bereiding :
- Doe de geprakte banaan, kokosyoghurt, melk, havermout en kruiden in een glas of glazen pot.
- Roer alles goed door elkaar.
- Zet het een nacht in de koelkast.
- Top je ontbijt de volgende ochtend af met pure chocolade, noten en wat vers fruit.
Ben je zo klaar in de morgend en heb je toch een gezond ontbijt voor energie binnen. Klaar om erin te vliegen ππ½οΈπ₯
Je kan eindeloos combineren met je overnight oats: cacao toevoegen, rode vruchten oats maken, appel en honing... Leef je volledig uit 's avonds om 's morgens ervan te genieten. Smakelijk
Plantaardige omelet met aubergine spek

Mag ik eventjes stoefen met deze topper!!!!! Als ik eerlijk mag zijn, is dit mijn nr 1 gerecht! Eigenlijk is het ontbijt. Kan jij al spotten welk plantaardig alternatief ontbijt dit is?
π³π₯π±
Omelet, als zwangere pas je hier best mee op. En aangezien ik meer en meer aan het overstappen ben naar vegan leefstijl kon ik dit recept toch niet laten liggen! Een extra weetje: het 'spek' komt uit mijn eigen moestuin. Deze omelet vind ik zelfs voller van smaak dan de ei versie. Het vult ook meer, dus het kan ook ideaal als lunch verorbert worden.

π§Ingrediënten π
Spek : - 1 aubergine
- pikante paprikakruiden
- knoflook kruiden
- zout en peper
- 1el ahornsiroop
- 1 tl ketjap / sojasaus
- 1 el olijfolie
Omelet : - 300gr kikkererwten
- olijfolie
- 3 el water
- 0,5 tl bouillonpoeder
- peper en zout
- 1 teentje look
- kurkuma
Bereiding π₯£
1. Snij de aubergine in plakjes, besprenkel met zout en laat de plakken uitlekken op keukenpapier.
2. Verwarm de oven voor op 180'C
3. Meng ondertussen de olijfolie, ahornsiroop, de kruiden en de ketjap. Wrijf hiermee de aubergine plakjes in langs 1 kant en leg ze 15min in de oven tot ze goudbruin zijn. Draai de plakjes om, wrijf deze kant in met het sausje. En zet weer 15min in de oven. Daarna is je spek klaar.
4. Spoel de kikkererwten met water tot ze niet meer schuimen. En prak ze daarna in een kom met een vork of je handen of een stoemper. Zeker niet met een mixer!
5. Verhit een pan met olie en doe de kikkererwten samen met een geplette lookteentje hierin en zet op een middelhoog vuur.
6. Maak een sausje met het water, de kruiden en het bouillonpoeder. Doe deze bij in de pan.
7. Kruid je omelet met kurkuma naar gelieven alsook voor de gele kleur.
π₯Smakelijk en laat een hele wereld voor je opengaan
Cacao bananenbrood

Het is fijn om thuis altijd een lekker tussendoortje te hebben of om smorgens uit tijd tekort snel iets te pakken dat nog verantwoord is ook.
Dan is bananenbrood echt ideaal. Een hype nu ook, je kan er zoveel mee combineren. Bananen havermoutbrood of met frambozen ertussen. Of deze: de cacao bananenbrood. Want ik en de chocolade smaak, het is mijn beste vriendje. Zeker 's morgens, want ja ik ben zo een persoon met een echt ochtendhumeur. En als ik dan de geur van chocolade rond me heb, dan kan mijn omgeving terug ademen. 's morgens heb ik ook niet veel energie om er iets speciaals van te maken. Dus dan is dit de verantwoorde oplossing.
Je gaat zien dat ik geen suiker eraan toevoeg. Het is dan ook veel slimmer om rijpe bananen en dadels te gebruiken. Die zijn namelijk zoet genoeg, het is een natuurlijke suiker en eerlijk, die overrijpe bananen eten wij niet graag.
Nu weet je misschien ook ondertussen dat ik lactose intolerant ben en mijn man glutenintolerant. Daar is dit bananenbrood ook echt ideaal voor. Alsook voor vegans. Je kan de eieren perfect vervangen. Deze staat bij het recept. Dat laatste daar ben ik grote fan van. Maar daar heb ik het een andere keer over. Laten we gewoon beginnen aan die heerlijke chocolade bananenbrood
Wat heb je nodig:
- 50gr amandelmeel
- 150gr ontpitte dadels
- 2el kokosolie
- 50gr cacao poeder
- 3 eieren
- 2 rijpe bananen
- 200 g (glutenvrije) bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 125 g walnoten, fijngehakt
- Snufje zout
- Als je wil: fijn gehakt pure chocoladestukjes
Ei vervanger : 2 el lijnzaad 10min laten weken in 2el water
Bereiding :
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een rechthoekige cakevorm in (ik doe dit met kokosolie) of bedek de vorm met bakpapier.
- Hak alles heel fijn. Met de hand of met je keukenmachine.
- Mix de kokosolie, de gehakte dadels en de bananen tot een fijne puree en mix daarna de eieren of ei vervanger mee
- Meng de cacao, snufje zout, de bloem, amandelpoeder en de bakpoeder in een kom
- Mix de twee mengsels bijeen tot één geheel. Roer er dan met de lepel de walnoten erdoor moest je graag deze willen toevoegen
- Giet het mengsel in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake tot hij goed is gerezen, mooi bruin is en een fijn mesje die u in het midden steekt, er schoon weer uit komt. Dit duurt ongeveer 50min
- Leg de cake op een rooster en laat hem afkoelen of smul ervan als die nog een beetje warm is
Je kan de chocolade cake 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos. Maar geloof me, hier haalt hij de 3 dagen zelfs niet. Gewoon omdat het iets is om van te smullen en je vingers af te lekken. Je kan ze ook in plakjes bewaren in je diepvries. Heb je gewoon een plakje de avond ervoor uit te halen en smorgens heb je in no time een heerlijk plakje power ontbijtje op.
Een cup lekkers

Havermout, het is hier een succes in de keuken. Ik heb het telkens op voorraad en maak er veel lekkers mee. Havermout cupcakes zijn heerlijk maar je wilt eens afwisseling. Dus heb ik deze cups gemaakt. Zeer simpel met weinig ingrediënten maar toch voor je vingers af te likken. Bewaar ze in een afgesloten doos, neem er eentje uit smorgens en vul het met yoghurt en fruit. Handig en lekker ontbijtje dus!
Ik geef je wel een tip mee: heb engelen geduld bij deze cups uit je muffin vorm te nemen. Het kan zijn dat je er eentje breekt. Maar niet getreurd: het gaat je lukken! Mij is het toch ook gelukt. En moest er wat afbrokkelen, kan je zo in je yoghurt scheppen.
Wat heb je nodig
- 3 el kokosolie of gesmolten boter
- 150gr havermout
- 1 el kaneel
- 3 el honing
- 2 el kokosschilfers
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng het met een lepel door elkaar. Zeker niet mixen. En laat je mengsel eventjes rusten. Niet op een warme plaats. Eventueel zelfs in de ijskast
- Vet je muffin vorms zeer goed in. Ik heb zo een flexibele met 6 vormen.
- Doe in elke vorm 2 zeer goede eetlepels van je mix.
- Duw met een borrelglaasje stevig aan zodat je een cup krijgt en alles stevig aan elkaar zit
- Zet 15-20min in de oven. Haal het er voorzichtig uit als het een krokant laagje langs boven heeft.
- Laat het afkoelen in de vorm en haal het er zeker pas uit als het goed is afgekoeld en dus aan elkaar plakt
- Vul met yoghurt naar keuze of eventueel mascarpone. Werk af met fruit.
Appel Framboos Crumble

Simpel om te maken en wat riekt je huis daarna heerlijk naar de winter. Kaneel, frambozen, appels, havermout en amandelmeel. Meer heb je niet nodig. Verorber het met yoghurt als ontbijt of met een bolletje ijs als dessert. Ook gemakkelijk de dat ervoor te maken en smorgens bv wat op te warmen.
Wat heb je nodig:
- 40 g havervlokken
- 30g amandelmeel
- 50 g frambozen, diepvries
- 1 appel, bij voorkeur een stoofappel
- 1 el kokosolie
- ½ el ahornsiroop
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de appel in blokjes (de schil mag er gerust aanblijven).
- Doe de appel samen met de frambozen in een kom en meng goed. Breng het fruit over in een kleine ovenschaal.
- Spoel de kom even uit en meng de havervlokken, kokosolie en ahornsiroop. Gebruik je handen om alles goed door elkaar te kneden. Leg de crumble als een laagje bovenop het fruit.
- Laat de crumble 20 minuten bakken in de oven of tot er zich een mooi bruin korstje begint te vormen.
- Strooi er eventueel nog een eetlepel kokosschilfers over en eet smakelijk!

Healthy frambozen havermoutcake

Deze cake is zo lekker zoet, maar echt zo zoet dat je er van blijft smullen. De combinatie van de natuurlijke zoetstoffen die komen uit de bananen, frambozen en agavesiroop is een topcombinatie. Daar word je instant vrolijk van smorgens. Door de havermout ligt het wat zwaarder op je maag en samen met Griekse of soya yoghurt is dit zeker te combineren voor je ontbijt. Zelf deed ik er nog vlug een smoothie bij van banaan, frambozen, vers geperst appelsiensap en2 lepels Griekse yoghurt.
Frambozen zijn niet alleen indrukwekkend door hun smaak, kleur en geur. Frambozen hebben ook indrukwekkende weldadige effecten voor de gezondheid ontwikkeld die de vergelijking met om het even welke andere bes kunnen doorstaan. Ze bevatten veel antioxidanten. Dat is een woord dat je heel graag hoort of gaat horen! De sterke kracht van het fruit om ontstekingen tegen te gaan dragen bij in de strijd tegen obesitas, het verbeteren van de cardiovasculaire steun, het bevechten van kanker en het helpen genezen van diabetes.
Wat heb je nodig?
- Frambozen naar genoegen
- 1 appel
- 100gr havermout
- 60gr meel (ik gebruik bakmeel)
- 2 bananen
- 2 eieren
- Kaneel
- Agavesiroop
- 1tl bakpoeder
- Plet de bananen en mix deze daarna met alles behalve de frambozen en de appel
- Snij de appel in kleine blokjes en de frambozen eventueel in twee
- Voeg deze bij in het beslag, roer zachtjes alles door elkaar en doe het beslag in je cakevorm
- Zet het 30min in de oven op 185 graden. (Dit is lang he, ik vond dat toch want het rook zo heerlijk)
Geniet van het lekkere gezonde zoete lepeltje geluk frambozencake
Paasbrood
Is bij jou ook alweer de paashaas geweest? Heeft hij ook zoveel chocolade gebracht? Hier wel, de dochter vond het leuker om te zoeken en die blinkende papiertjes eraf te doen dan het op te eten. Eerlijk gezegd vinden we het niet erg want ze word toch alleen hyper van al die chocolade. Dus daar zat ik met een bokaal vol paaseieren. Daarnaast lagen mijn rijpe bananen en ja hoor 1+1=2. Toen ontstond het paasbrood.
Oke het is niet volledig healthy maar er zit fruit in, het is koolhydraatarm en je bent van die paaseieren af. Bananenbrood is tegenwoordig ook super hot. Het is makkelijk te maken en je kan het zelfs invriezen.

Wat heb je nodig?
- 2 eieren
- 3 rijpe bananen
- 220gr bloem
- 1,5tl bakpoeder
- Paaseieren naar smaak
- 1tl kaneel of koekjeskruiden
- 1el kokosolie gesmolten
Bereiding
- Maak van de bananen puree met een staafmixer
- Klop de eieren luchtig op en meng deze onder de bananen
- Doe de bloem, bakpoeder en kaneel samen in een kom
- Smelt de paaseieren au bain Marie met een scheutje water en de kokosolie. Ik heb 3 middelgrote melkchocolade eieren gebruikt
- Mix alles bijeen in de kom
- Giet het in een cakevorm en zet het 60min in een 175'C voorverwarmde oven
- Prik met een satéprikker of het brood goed is en laat afkoelen
Dit brood is goddelijk en ideaal als snel ontbijt. Het blijft 5 dagen goed maar je kan de plakjes ook invriezen. Laat het smaken
Homemade choco

Deze choco bevat geen suikers, niets van gluten en lactose. Is zeer makkelijk te maken en kan 2 weken bewaard worden in een afgesloten potje. Het bevat de hazelnoot die gekend is voor de choco. De voordelen die hazelnoten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart en bloedvaten, hulp bij het voorkomen van kanker en ondersteuning van diabetespatiënten. Ook reguleren ze de cholesterolbalans, bieden ze voordelen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap, zorgen ze voor de rode bloedcellen en voor sterkte botten en tanden.
De homemade choco is niet zo zoet als die uit de winkel maar het zit wel vol smaak.
Wat heb je nodig:
- 100g hazelnoten of hazelnootmeel
- 50g gesmolten kokosolie
- 3el amandelpoeder
- 2el ahorn of honing
- 4el water
- 1 snufje zout
- Cacao naar smaak
Bereiding:
- Hak de hazelnoten zeer grof. Ik raad een keukenmachine aan. Of als je hazelnootmeel hebt bespaart dit werk
- Voeg de kokosolie, ahorn of honing, amandelpoeder, water, cacao en het zout toe.
- Mix alles tot een massa. Het is compleet normaal dat het geen smeuïge pasta word maar eerder wat crunchy.
- Proef eens. Vind je er te weinig cacao smaak aan. Voeg een lepel toe. Is het niet zoet genoeg voor je. Voeg ahorn of honing toe.
- Schep het in een propere bokaal en laat het opstijven in de ijskast.
Laat die heerlijke gezonde choco smaken samen met een boterham of rijstkoek. Het is toegestaan om van deze pot choco uit te lepelen. Een extra lepeltje gezond geluk dus
Maak jouw eigen website met JouwWeb