Maaltijden

 

Groene salade

Het is weer tijd voor een lekker salade recept! Zeker met dit zonnig lente weer. Hopelijk heb jij ook al van die zonnestraaltjes kunnen genieten. Dit keer heb ik een groene salade gemaakt. Deze vleugje frisheid zet je binnen 5minuten op tafel. Misschien ook wel lekker om te serveren als bijgerecht tijdens een barbecue en de couscous te vervangen door het op smaak te brengen met pijnboompitten en zonnebloempitten/

- komkommer- erwten - selder- peer- sap van een halve limoen- couscous- olijfolie - peper en zout

Voor de moestuinliefhebbers: het zaai seizoen komt eraan. Deze ingredienten zijn zeer makkelijk te zetten in jou moestuin. Dus ook zeker een receptje om van je eigen groentjes te smullen

Oranje herfstsoep

 

 

 

Dé soep om lekker te genieten in de zetel onder een dekentje en met je lievelingsfilm op. En wees nu eerlijk, dit (zomer)weer doet ons snakken naar vitamientjes, makkelijk, lekker warm kommetje soep

Wat heb je nodig: 

  • ๐Ÿฅ•400gr wortelen
  • ๐Ÿ 3 zoete aardappelen
  • ๐Ÿง„2 teentjes look
  • ๐ŸŒฑ1 stengel prei
  • ๐Ÿง…1 halve ajuin
  • ๐ŸŒถ๏ธ1/2 chilipeper
  • ๐Ÿฅฅ100ml kokosmelk
  • ๐Ÿฅ„Groentenbouillonblokje
  • ๐Ÿง‚2tl curry poeder
  • ๐Ÿง‚2tl kurkuma

 

Bereiding

  1. Fruit de ui, knoflook, peper en kruiden 2 minuten aan in een soeppan
  2. Schil en snijd de aardappelen en wortelen in blokjes. Voeg ze toe en stoof ze enkele minuutjes mee. Voeg vervolgens de kokosmelk en groentebouillon toe en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  3. Pureer de soep en garneer eventueel met verse kruiden.

Een echt lepeltje gezond geluk ๐Ÿฅ„๐Ÿฅฃ๐Ÿฅฐ๐Ÿ€

 

 

Frisse appel radijs salade met dressing

 

 

De dagen worden korter en je hebt dus 's avonds met die donkerte misschien minder trek in salades. Maar toch kan een goedgevulde, voedzame salade echt erg lekker zijn hoor! 

Lekker, snel en makkelijk: deze frisse radijs, appel salade met dressing. Dit is niet eens een recept, het is simpelweg het samenvoegen van een paar ingrediënten, en weer eens wat anders dan gewoon sla, tomaat en komkommer. 

Verorber het als lunch, salade to go of een bijgerecht voor je avondeten. Ook ideaal als je radijsjes en rucola in je moestuin hebt staan. 

Ingrediënten: ๐ŸŽ๐Ÿฅ‘๐Ÿฅฌ

  • 1 appel
  • 5 radijzen
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1 el pijnboompitten
  • Rucola
  • 1/2 avocado
  • Olijfolie
  • 2el Veganaise
  • 2el plantaardige yoghurt
  • 1el appelazijn
  • 2el kurkuma

 

Bereiding๐Ÿฅ„๐Ÿฅ—

  1. Was de appel, laat de schil eraan. Snijd in dunne plakjes en vervolgens in dunne reepjes. 
  2. Was de radijsjes en snijd ook die in plakjes 
  3. Was de rucola sla en leg de hoeveelheid naar gelieven in een kom of je bord
  4. Snij de avocade in plakjes
  5. Strooi de zonnebloempitten erover. En bak de pijnboompitten goudbruin in een pannetje met olie en een beetje zout&peper. Strooi ook deze bij je salade
  6. Nu beginnen we aan de dressing: voeg de veganaise, yoghurt, appelazijn en de kurkuma bij elkaar in een apart kommetje en roer alles bij elkaar. 
  7. Klaar

 

Veel lekkerder en een stuk gezonder dan kant-en-klare salades of spreads uit de winkel en in een minuutje klaar! Geniet ervan! ๐Ÿ˜๐Ÿฅ—๐Ÿฅ„

 

 

Parelcouscous side dish

 

Wat een heerlijk weertje. Ook zo kunnen genieten van het zonnetje?
Wij hebben savonds na een werkendag heerlijk BBQ gedaan. Waaronder met deze frisse smaakvolle side dish. Dit gaat ook op ons menu staan als we eens een salade verorberen.

 

Parelcouscous is iets dikker dan couscous en heeft een andere bereidingswijze. Maar zeker ook vol smaak. 

 

Je kunt dit gerecht een dag of 3 bewaren in de koelkast. Voor het lekkerste resultaat voeg je wat limoensap toe vlak voor je het gerecht serveert. Zo blijft je parelcouscous salade net zo fris als op dag 1!

 

  • 250 gr parelcouscous
  • 100 gr granaatappelpitjes
  • 2 takjes verse munt
  • handjevol bieslook en peterselie
  • 1/2 limoen
  • 1 el olijfolie
  • kruidenzout

 

  1. Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezout water. Giet af en laat afkoelen.

  2. Voeg de rest van de ingredienten toe en kruid af naar eigen smaak

 

Wil je dit glutenvrij? Er bestaat een glutenvrije variant maar je kan het ook vervangen door quinoa

Pittige quinoa salade

Soms zoek ik afbeeldingen van eten. Gewoon ter inspiratie. En eentje viel me zo op maar het leek me zo een uitdaging. Tot ik mij er vandaag aan waagde. Eerlijk, het is simpel en snel klaar. Ik heb er mijn eigen gerechtje van gemaakt want ik zou ik anders niet zijn ๐Ÿคญ En wauw, wat een zoete en pittige smaakbom was dit.

Quinoa met butternutpompoen en zwarte bonen

Wij hebben dit gecombineerd met vis. Maar ook perfect als vegan gerechtje. Doe er wat violife feta bij. Of als bijgerecht. Of als lunch to go.

 

Dit recept is voor 2-3 personen en staat binnen 25 minuten op tafel.

 

½ butternut pompoen
2 teentjes knoflook
2 tl paprikapoeder
½ tl chili poeder
130 g quinoa
200g zwarte bonen
1 el olijfolie
zout

- Verhit de kokosolie in een stoofpot en voeg de stukjes knoflook toe. Stoof goed en voeg dan de de chili poeder, het paprikapoeder en het zout toe. Roer goed
- Voeg de blokjes butternut toe en zet de deksel op de stoofpot. Zet het op een middelhoog vuur voor 15min
-Roer alles goed door en voeg nu de zwarte bonen toe. Laat het voor 5min mee stoven
-Breng gezouten water aan de kook. Voeg de quinoa toe en laat ongeveer 15 minuten pruttelen op een matig vuur, totdat alle water is opgenomen. Roer regelmatig om.
-Controleer of de pompoen gaar is. Verdeel de quinoa erover en werk af met bieslook en peterselie

Smakelijk ๐Ÿฅฃ๐Ÿฅ„๐ŸŒฑ

 

 

Zoete pittige wok

๐Ÿœ Zoete pittige gezonde wok waar je gelukkig van word ๐Ÿœ

Deze wok is een unieke combinatie van zoet & pittig. En daarbij sneller dan wachten bij de afhaalchinees (wel even lekker) en echt iets voor als je weinig tijd hebt om te koken.

Ingrediënten
๐Ÿง„ 2teentjes look
๐Ÿฅฌ1 preistengel
๐Ÿฅ•2wortels
๐Ÿฅ’ 150gr sperziebonen
๐ŸŒถ๏ธ 1rode peper
๐Ÿœ Noedels naar keuze
๐Ÿถ3el ketjap
๐Ÿฏ 1el honing
๐Ÿง‚wokkruiden
๐ŸŒพ Handvol sesamzaadjes

Bereiding
Kook water in een pan met deksel voor de noedels. Maak ze klaar zoals op de verpakking staat
Snij de knoflook fijn. Schil de wortel en snij in plakjes, verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn. Verwijder de topjes van de snijbonen en snijd in reepjes van 1 cm. Was de prei en snij deze in kleine ringetjes.
Verhit de wok met kokos- of olijfolie en bak de knoflook en de rode peper 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de rest van de groenten toe en bak wok deze +-10 minuten. Naar gelang hoe knapperig of zacht je ze graag hebt.
Zet het kookvuur van je wok op een lager vuurtje, voeg dan de ketjap, honing en de Wokkruiden toe. Roer alles goed door elkaar.
Giet je noedels af, spoel ze onder koud water en voeg deze aan de wokpan toe. Zet je vuur weer wat hoger en roerbak nu 3min. Strooi als afwerking je sesamzaadjes over je kommetje zoete pittige gezonde gelukswok.

 

 

Macaroni met een twist

 

Pasta, bij velen een echte lekkernij. Ook bij mij, en vooral dan de macaroni. Tot een jaar geleden toen het bleek dat ik lactose intolerant ben. En toen snapte ik waarom ik er steeds ziek van werd. Dit wou ik niet meer, maar wel de smaak van die heerlijke macaroni. Mijn man is dan weer niet zot van kaas. Maar ik wou wel dat hij eens kon meegenieten van dat heerlijk gerecht. Toen kwam ik op het idee : 'mijn bloemkoolsaus', die ik trouwens ook voor vol au vent gebruik. 

Ik gebruik enkel bloemkool (zo heb je ook je dagelijkse groente binnen) en rijstmelk. En als afwerking vegan kaas. Simpel en lekker. Wat wil je nog meer. 

 

Wat heb je nodig:

  • 1 bloemkool
  • Rijstmelk
  • Zout en peper
  • Pasta naar gelieven
  • Vegan kaas
  • Hesp of spekjes 

 

Bereiding:

  1. Kook het water voor je pasta
  2. Neem je bloemkool en snij het in stukjes
  3. Doe je pasta in het kokend water met een snufje zout en wat olijfolie
  4. Kook je bloemkool ook in een andere pot gaar. 
  5. Giet alles af eens alles klaar is maar hou de bloemkool en de pasta nog apart
  6. Giet een flinke scheut rijstmelk bij de bloemkool en kruid met peper en zout. Mix alles tot een saus. Is ze nog te dik: doe er dan wat melk of water bij. 
  7. Laat de vegan kaas smelten in de bloemkoolsaus. Ik doe er een flinke hand in zodat de kaassaus niet overheerst. Niet voor mezelf maar voor mijn man en kind
  8. Bak de spekjes of snij de hesp in stukjes. En voeg ze bij de saus. Giet daarna de pasta erbij en meng alles goed bij elkaar

 

Laat deze gezonde comfort food je zeker smaken. Ook makkelijk op voorhand te maken. Gewoon in de oven lekker opwarmen dan. 

 

 

Lasagne Zalm Courgette

De standaard Italiaanse lasagne bolognese met bechamelsaus kennen we allemaal. Heerlijk, maar vol met koolhydraten.

En aangezien mijn moestuin op het moment mij de ene courgette na de andere geeft, had ik het idee om eens een andere variant te maken.

De dag ervoor waren we naar de zee geweest en had ik daar verse zalm meegenomen. Dus 1+1=2

De groenten die in deze lasagne zitten worden niet gekookt dus behouden ze praktisch al hun voedingstoffen. Dit is echt een power maaltijd vol met vitaminen, mineralen en omega-3 vet. Als je niet van zalm houdt kun je deze ook eventueel vervangen door gehakt.

Deze lasagne kan je natuurlijk ook gluten- en lactose vrij maken. Dit was bij ons het geval omwille van deze intoleranties in ons gezin.

Wat heb je nodig :

  • 1 grote courgette
  • (glutenvrije) lasagnevellen
  • 3/4 l (lactosevrije) melk
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 200g gemalen kaas
  • 250gr zalm
  • peper en zout

 

Bereiding :

  1. Verwarm de oven voor op 200° C. Boter één grote of twee kleinere ovenschotels in.
  2. Stoom de zalm met wat kruiden net gaar. En prak deze in kleine stukjes
  3.  Snij de courgette in plakjes met behulp van een mandoline
  4. Maak bechamelsaus met de melk, boter, bloem, peper en zout
  5. Schenk een laagje saus in de ovenschaal en dek af met lasagnevellen. Leg de helft van de courgette en zalm op de lasagne en dek af met de saus. Herhaal dit en dek af met een laag lasagnevellen. Schenk de rest van de saus er bovenop. Bestrooi met de kaas.
  6. Laat de lasagne in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar worden.

Lasagne eet ik het liefst alle dagen, ik krijg er niet genoeg van. Maar al dat werk dat lasagne bolognaise meebrengt. Dan ben ik blij met deze variant vol smaak en vol vitamientjes. Laat het jullie ook smaken! 

 

Gevulde Patisson 

Patisson is een pompoenachtige vrucht. Patissons zijn 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur, rond van vorm met een gekarteld randje. Pattison wordt ook wel keizers-, prinsen- of bisschopsmuts genoemd.

De patisson werd eerst gebruikt als siervrucht. Maar toen werd ontdekt dat deze vrij decoratieve kruipplant met mooie grote oranje bloemen, waaruit de vrucht tevoorschijn komt ook echt wel lekker en eetbaar is.

De vrcht bestaat uit 90% water, maar bevat daarnaast ook ijzer, magnesium, koper, vit. A, B, C, en veel vezels.

Patisson is net zoals zijn neefje de pompoen, een ideale groente om te vullen.

En dat gaan we dus ook doen!

 

Wat heb je nodig voor 1 gevulde patisson :

  • 1 patisson natuurlijk
  • teentje knoflook
  • 1/4 courgette 
  • 1/2 ajuin
  • spekjes
  • rijst
  • olijfolie
  • paprika kruiden
  • chili kruiden
  • peper en zout

 

Bereiding :

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij het hoedje van de patissons en haal er alle zaden uit. Haal er ook wat van het vruchtvlees. Kruid de binnenkant van de patissons met peper, zout, paprika en chili kruiden.

  3. Zet de patisson in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Deze mag nu 10min in de oven
  4. Snij de knoflook, vruchtvlees patisson, courgette en ajuin in kleine blokjes. Stoof deze en doe na 2 minuutjes de spekjes erbij.
  5. Kook de rijst. Ik gebruik altijd buideltjes. Waarom moeilijk maken als het makkelijk kan.
  6. Vul de patisson met de gekookte rijst en de mix spekjes groenten. Deze gevulde patisson mag terug in de oven voor 20min
  7. Garneer met wat peterselie en hierrover giet je wat van het sap uit de ovenschotel 

 

Het is een maaltijd dat zelfs starters kunnen klaar maken. Ben je geen vleeseter, vis past heerlijk bij de zachte smaak van de patisson. Dus maak hier een variatie van met een witte vis. Zelfs mijn 4jarige kleuter smult hiervan want ze eet 'een bloem dat niet vies smaakt'.

Geniet van dit licht en fris gerechtje, perfect voor een zomerse geluksdag.

 

Kweek je zelf patissons? Of heb je er al eens van kunnen smullen? Laat het me zeker weten. Want niet iedereen is gekend met deze mooie vrucht

 

 

Courgettesaus

Lekker, gezond, snel en super simpel! Jep de courgettesaus is perfect om te maken op een drukke doordeweekse dag! Ik had deze saus 1 keer gemaakt en was dolblij. De volgende keren had ik geen recept meer nodig. En ik vind deze saus boordevol smaak. Neem pasta naar keuze zoals spirelli of tagliatelle. Je kan deze saus ook perfect combineren met gebakken kippenblokjes of bij een stukje zalm. Laat je eigen fantasie los. 

De courgette kan je zo makkelijk zelf kweken. Check hiervoor zeker eens op mijn blog. Je hebt zelfs geen professionele groene vingers hiervoor nodig. Wil je het jezelf toch makkelijker maken, wees gerust, de courgette is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel. Ook deze zitten boordevol goede effecten voor je lichaam. 

Alvast een tip: gebruik geen al te grote courgetten hiervoor. Hoe kleiner ze zijn hoe meer smaak ze bevatten. 

 

Wat heb je nodig:

  • 2 courgette
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • kokosolie
  • 1/2 bouillonblokje
  • 50 boter
  • 3 elbloem
  • 250 ml melk
  • zout en peper

 

Bereiding :

  1. Laat de kokosolie smelten in een pan
  2. Snij de ajuin en het teentje look in stukken en fruit deze in de pan
  3. Snij de courgette in blokjes of in schijven. Niet te fijn maar ook niet te grof
  4. Laat de courgette mee in de pan aanstoven. Niet tot ze papperig zijn maar er net voor.
  5. Is alles aangestoofd, haal het van het vuur en ga er met de mixer door tot het 1 glad geheel is
  6. Maak bechemelsaus met de boter, bloem, melk en het half bouillonblokje
  7. Is de saus klaar, voeg dan hierbij de courgettemix bij en roer met een lepel tot beide goed zijn gemengd.

 

Ben je fan van kaassaus of wil je macaroni maken maar dan met de courgettesaus? Voeg dan bij het opwarmen van de saus parmezaanse kaas bij en roer 3minuten. Werk af met peterselie.

Geniet van dit gezond lepeltje en ervaar de smaak van een simpele groente

 

Pompoenwafels

 

 

Wat heb je nodig (7wafels)

  • 130gr havermoutmeel
  • 300gr pompoenpuree
  • 4eieren
  • 1tl bakpoeder
  • 2tl kaneel
  • snufje zout

Bereiding

  1. Kook de pompoenblokjes. Maak er puree van en laat het afkoelen
  2. blender de havermout in kleinere stukjes zodat je meel hebt
  3. Mix alle ingrediënten tot 1 glad geheel
  4. Vet je wafelmaker in, giet er een lepel beslag in en bak je wafels goud geel

Je kan je afwerking zelf kiezen. Ik heb het gegeten met yoghurt gemengd met een lepeltje baobab poeder en enkele peacannoten erbij. Maar je kan het ook zeker combineren met honing of wat jam. Laat je ideetjes ten volle gaan. Eet de wafels als snack of zoals ons als avondeten

 

Croque Broccolibrood

 

De gemiddelde belg heeft als lunch boterhammen in zijn brooddoos zitten. En ik ga niet weer een pleidooi houden over zo gezond mogelijk te eten. Dat moeten jullie al beu gehoord zijn. Maar dit is echt wel een super alternatief voor de boterhammen.

Het past perfect binnen een low carb dieet en het is geschikt voor mensen met een gluten- en/of lactose-intolerantie. Er zitten veel vitamientjes in alsook gezonde eiwitten en dankzij het amandelmeel krijg je veel noten binnen. Gezonde vetten in plaats van de grote hoeveelheid suikers en vetten in het gewone brood. 

Dit oh zo gemakkelijk recept heb ik van Steffi Vertriest. Meer van haar overheerlijke gezonde lekkernijen vind je op njamtv.be 

Maar ik zou ik niet zijn en ik heb er een twist aan gegeven. Zoals eerder in de blog heb ik verteld dat mijn man glutenintolerant is. Dat betekent geen croque monsieurs. Maar we eten dat wel al eens graag. Dus bedacht ik: misschien kan ik het broccolibrood ook wel lekker grillen met hesp en kaas.

 

Zelf gebruik ik amandelmeel omwille van de noten, het vullend gevoel en dat het glutenvrij is. Maar je kan het vervangen door havermoutmeel of tarwemeel.

Je mag de dunne stengeltjes gewoon mee in de blender doen. De dikke stengel daar maak ik gewoon soep mee. Samen met een aardappel, halve ajuin en halve kippenbouillonblokje in de soepmaker of kookpot. Mix samen met een goede eetlepel yoghurt tot 1 geheel. En voila geen afval

Nog een tip voor het broccolibrood? Eén: doe niet alle broccoli in één keer in de blender maar stukje per stukje. Vertrouw me! Anders is niet alles mooi egaal in stukjes. En twee: maak het brood dun. Kies een voldoende ruime ovenschaal om het broccolibrood in te doen.

Het broccolibrood is hartig van smaak en heeft een vrij vaste textuur. Dus je kan het gewoon ook als toast gebruiken. Smeer er een avocado spread op, beleg het met ricotta en tomaatjes. Gebruik je fantasie wat jij heerlijk vind.

 

Wat heb je nodig:

  • 400gr verse broccoli
  • 100gr amandelmeel
  • 4 eieren
  • 2 geperste lookteentjes
  • fleur de sel
  • hesp en kaas

 

Bereiding :

  1. Blender de broccoli tot rijst
  2. Voeg de rest toe en meng het met een lepel tot één geheel
  3. Strijk het mengsel glad op een bakplaat met bakpapier. Het mengsel ligt ongeveer 1cm dik
  4. Zet het 25min in een 150'C voorverwarmde oven
  5. Laat jou broccolibrood helemaal afkoelen en snij het daarna in plakken
  6. Neem de onderkant van het broccolibrood als de buitenkant van je croque monsieur
  7. Besprenkel de buitenkant met wat olijfolie of smeer er lichtjes boter over
  8. Doe je kaas, hesp en eventueel een schijfje tomaat ertussen en laat het maar grillen

 

Jou broccolibrood kan je enkele dagen in je koelkast bewaren. Alsook een tijdje in de diepvries.

Heb je zelf een creatie met je broccolibrood gemaakt of deze heerlijke croque gemaakt. Laat het mij maar weten, zeker met foto ben ik altijd benieuwd. Maar geniet vooral van dit gezond klein gelukje groenten

 

 

Zoet geluksschoteltje

Zoete aardappel, inmiddels al goed ingeburgerd. Ook wel nagaat genoemd. Hetzelfde als een gewone 'patat' maar dan zoeter, oranje van kleur en groter qua formaat. Hier is het al lang favoriet. We verwerken het zelfs in ons pita broodje. Recept kan je hieronder vinden. 

Net als de normale aardappel, bevat de zoete variant veel koolhydraten, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat hij twee keer zoveel vezels als een normale aardappel en kun je er in de keuken alle kanten mee op; van brunch tot dessert!

Het is makkelijk klaar te maken. Even schillen met een dunschiller en dan afspoelen onder de kraan. Eventuele uitlopers of onregelmatigheden kun je ondiep uitsnijden met een mesje. In dit recept kook ik ze, op 20min zijn ze gaar.  

Dus dit gerecht is werkelijk een zoet geluksschoteltje. 

Wat heb je nodig

  • 3 zoete aardappelen
  • 500gr wortelen
  • 500 gr (vegetarisch) gehakt
  • 1 ajuin
  • 2 handjes vol verse spinazie
  • Boter
  • Melk of sojaroom
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Paprikakruiden
  • Kurkuma
  • 2 teentjes look

 

Bereiding

  1. Breng water aan de kook. Schil de aardappelen en wortelen. Snij ze in grove stukken en doe ze in het kokend water
  2. Verwarm de oven voor op 200gr
  3. Smelt wat olie in een pan en voeg het teentje knoflook en de gesnipperde ajuin toe. 
  4. Bak daarna het gehakt mee in de pan. Kruid met paprikapoeder, zout, nootmuskaat en kurkuma. Voeg wat later de spinazie toe en blijf wat roeren
  5. Is alles klaar. Schep het gehakt in je ovenschotel en maak puree van de aardappelen-wortelen samen met een scheut melk en een vork boter.
  6. Schep de puree bovenop het gehakt en laat je oven 15min zijn werk doen. 

Plof je neer. Eventueel met een film en een kommetje van dit lekkers. Laat het je smaken

Quinoa Pompoen

Dit recept is snel klaar en werkelijk een explosie van smaken. Gebalanceerd met zout, zoet, zacht, krokant en het is licht verteerbaar. Een op en top gezonde lekkere maaltijd met andere woorden.

De quinoa bolletjes hebben een ideale samenstelling van aminozuren omdat het maar liefst 8 essentiele aminozuren bevat die jou lichaam niet zelf kan aanmaken. Geen enkele graansoort kan de quinoa hierin evenaren. Het is ook een goede bron van magnesium, ijzer en kalium. Dus een extra goed excuus om altijd quinoa in huis te hebben.

Maar daar houdt het niet op bij dit gerecht. De aanwezige calcium in de pompoen zorgt voor sterke botten en tanden. En we weten allemaal dat de tandarts niet onze liefste vriend is. De grote hoeveelheid vitamine c hierin helpt bij de vorming van rode bloedcellen. Met andere woorden is het een gezonde en veelzijdige groenten. Daarom word deze vaak verwerkt in baby en kindervoeding. Dus geniet van deze hartstikke lekkere maaltijd

Wat heb je nodig?

  • 300g quinoa
  • 800g diepvries pompoenblokjes (je mag ze ook vers snijden)
  • 1 rode ajuin in grove stukken gesneden
  • 1 appelsien
  • 50g pecannoten
  • olijfolie
  • scheutje vloeibare honing
  • peterselie
  • bieslook
  • groentekruiden met zout
  • peper
  • graham massala kruiden

 

Bereiding

  1. Doe de pompoenblokjes samen met de grof gesneden ajuin in een ovenschotel. Kruid met peper, zout en doe er een goede scheut olijfolie en honing in. Roer alles wat door elkaar.
  2. Steek de schotel in een voorverwarmde oven op 200 graden. Rooster ze ongeveer 25min en schep ze regelmatig eens om
  3. Doe de quinoa zaadjes in een kookpot. Voeg er 2/3 hoeveelheid water erbij. Kruid met de groentekruiden en de graham massala
  4. Laat de quinoa een 15 min doorkoken maar roer al eens er door zodat de bolletjes niet plakken aan de kookpot
  5. Rooster de pecannoten in een pan tot ze lichtbruin zijn. Je mag ze fijn hakken als je wil.
  6. Schep de quinoa en de pecannoten bij de ovenschotel als beiden klaar zijn. Voeg het sap van de appelsien erbij en serveer met wat peterselie en bieslook naar smaak.

Proef van dit ubergezond lepeltje geluk. Voeg er eventueel wat kip of vis bij. Heb je teveel gemaakt kan je het voor de volgende dag als lunch bewaren.

 

 

Polenta met spinazie

Polenta, ik had er nog nooit van gehoord tot ik het in de winkel zag staan. 'Oh wat een leuke kleur, meenemen die handel' dacht ik. Pas later ben ik wat info gaan opzoeken wat dit is. Het is dus maïs meel, arme mensen eten en glutenvrij. Wat handig is voor ons gezin want mijn man is glutenintolerant. Een handige vervanger voor couscous en tabouleh dus! Ook kan je er blijkbaar cake, frietjes, brood... mee klaarmaken dus dat komt er ook zeker aan. Hetgeen wat ik erbij heb gemaakt had ik gewoon liggen. Kikkererwten ligt hier standaard in huis. Het is zeer lekker en je kan er veel mee doen. Zijn zeer rijk aan vitaminen, ijzer, eiwit, fosfor... En het is een bron van gezonde koolhydraten. Het is erg geschikt als vleesvervanger. Natuurlijk maak ik bij dit gerecht een goed stuk vlees klaar. Ik blijf een echte vent in huis hebben he. Maar je kan er perfect kippenblokjes of vis bijdoen of zelfs gewoon dit gerecht puur.

Wat heb je hiervoor nodig:

  • 2 koppen Polenta/maisgriesmeel
  • Rijstmelk of kokosmelk 
  • Groentenbouillon
  • Verse spinazie
  • Ahornsiroop
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • Kikkererwten

 

  1. Kook de groentenbouillon en doe de Polenta er pas bij als het borrelt
  2. Zet op een matig vuur en voeg de melk al roerend toe
  3. Laat het 30min zachtjes sudderen en roer om de 5min. Het brand makkelijk aan
  4. Snij de ajuin en look in blokjes en stoof ze aan met kokosolie
  5. Voeg hierna de kikkererwten toe en laat ze 1-2min mee bakken
  6. Blus met een beetje water, voeg ahornsiroop naar smaak toe. Het heeft een aparte harde smaak dus liefst niet te veel.
  7. Laat nog wat sudderen en slenk daarna hier de spinazie bij
  8. Vergeet niet in de Polenta terwijl te roeren. Als de bolletjes zo zacht als boter zijn, dan is deze klaar

 

Laat het je smaken, ik vind vooral het zoete van de ahornsiroop er heerlijk bij passen. 

 

 

Groenten videe saus

Wat heb je nodig:

  • 1 bloemkool
  • Rijstmelk
  • 500gr Champignons
  • Kippenwit
  • Gehaktballetjes (gekocht of zelfgemaakt)
  • 3 wortelen

 

  1. Kook de bloemkool gaar
  2. Snij terwijl de kip, champignons en de wortelen in blokjes
  3. Verhit een pan met olie en bak de kip gaar. Voeg daarna de balletjes, champignons en de wortelen toe
  4. Laat het enkele minuten bakken op een middelmatig vuur, doof het met water en laat het wat pruttelen tot de wortelen zacht aanvoelen. Giet het sap af en hou deze bij!
  5. Giet bijna al het kookvocht van de bloemkool weg, laat nog een kleine bodem over. Voeg bij de bloemkool het sap van de pan en een zeer goede scheut rijstmelk.
  6. Begin te mixen. Als je ziet dat je bloemkoolsaus nog te dik is, giet er dan rijstmelk bij en mix verder. Het is normaal dat het een dikkere structuur als videe saus heeft maar je kan het wel bekomen.
  7. Is het goed gemixt: meng er de kip etcetera door. Kruid eventueel nog bij met peper en zout

 

Je kan dit perfect maken voor bezoek of voor een hoop kinderen. Heb je teveel over: niet getreurd het is perfect te bewaren in de diepvries. Ik maak altijd genoeg zodat we het de volgende keer gewoon op te warmen hebben. Plof je neer met deze healthy comfort food en  proef van dit lepeltje gezond geluk.

Ons lievelingsgerecht! Vooral voor mij: het is snel klaar, mijn kind krijgt een verdoken groente binnen en het is gewoon comfort food maar dan extra healthy! 

Ik heb het recept zelf leren kennen van iemand. Maar ik heb er natuurlijk mijn eigen smaak aan gegeven. Ik viel vit de lucht dat deze videe saus gemaakt werd van bloemkool! Geen boter, geen bloem maar ja hoor een groente! Deze is zeker een aanrader. Zelf maak ik er een tomatensalade voor de frisheid en eten we er kroketjes uit de oven bij. Nee geen zelfgemaakte maar de glutenvrije gekocht in de bio winkel

Zuid Afrikaanse Bobottie

Traditioneler dan dit ga je niet vinden als je een zuid Zuid afrikaans gerecht zoekt. Het eerste geschreven Bobotie recept bestaat zelfs van 1609! Het is eigenlijk een gerecht van de armen maar het is zeer rijkelijk aan smaak. 

 

Wat heb je nodig?

  • 600g sperziebonen
  • 250g rijst
  • 200ml melk
  • 500g gehakt
  • 2 groene appels
  • 2 eieren
  • 4 boterhammen
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • Kurkuma, paprika kruiden

 

Bereidingswijze

  1. Kook de sperziebonen gaar evenals de rijst. Giet de sperziebonen af en zet ze apart. Hou de rijst warm onder het deksel
  2. Snij de boterhammen grof en laat ze 3 min weken in de melk. Knijp daarna het vocht uit en hou de geweekte boterhammen en de overschot van de melk apart in kommetjes. Deze heb je nog later nodig
  3. Verhit olie in een pan en fruit de gesneden ajuin en look. Voeg dan de kurkuma en de paprika poeder toe. 
  4. Doe het gehakt ook in de pan en roer goed. Blijf goed roeren. Vind je dat er nog wat weinig kruiden in zijn, voeg dan nog wat toe.
  5. Pak de uitgeknepen boterhammen en trek ze in kleinere stukjes. Doe ze bij het gehakt en roer zeer goed. Zet je vuur terwijl niet te hoog en zet na het roeren je vuur uit.
  6. Klop de eieren op in de overschot melk en voeg ze daarna toe bij het gehakt-broodmix. Meng alles goed met je handen
  7. Verwarm de oven voor op 180graden en vet een ovenschotel in
  8. Spreid de rijst over de bodem en leg hierover de sperziebonen. Snij de groene appels grof en verdeel ze over de schotel. Giet nu je gehakt broodmix over alles. Zie dat de sperziebonen etc goed bedekt zijn
  9. Zet de ovenschotel 20min in de oven en daarna 5min onder de grill

Smakelijk en geniet van de balans zoet, zout, smeuïg en krokant. Het is een zeer gezonde en gevulde maaltijd. Je word er instant gelukkig van

Zoete pita

Zo een vettige pita vers van de kebabzaak, ik geef het toe dat smaakt! Maar wat met een zoete zelfgemaakte pita. Ja hoor dat smaakt ook. Veel ingrediënten heb je niet nodig. Je kan de voorbereiding al op voorhand doen en savonds gewoon alles in je broodje steken. 

Wat heb je nodig :

  • 2 zoete aardappelen
  • 5 pitabroodjes
  • Rucola
  • Kip
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Look
  • Sjalotjes
  • Olijfolie
  • Griekse yoghurt
  • Mayonaise

Bereiding:

  1. Schil de zoete aardappel en snij deze in frietjes
  2. Schil ook de look en de sjalotjes. Snij deze in grove stukken
  3. Doe deze 3 ingrediënten op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, paprika kruiden, peper en zout
  4. Zet 30min in de oven op 180graden

Monsieur aubergine

Glutenvrije croque monsieurs en een gezonde versie ervan: heeeerlijk. Ook dit is comfortfood dat makkelijk te maken is. De croques worden gemaakt van aubergine. Ik vind het persoonlijk een moeilijke groente. Zowel om in een gerecht te verwerken als de uitgesproken bittere smaak. Maar aubergine is wel super gezond. Bevat veel vitamine C & D, ijzer en is zeer caloriearm. Wel opgepast : nooit aubergine rauw eten. Steeds goed verhitten want deze vrucht bevat namelijk solanine. Deze stof geeft makkelijk maag en darmklachten. Het is maar dat je het weet. 

 

Wat heb je nodig 

  • 2 aubergines
  • Plakjes kaas
  • Plakjes hesp
  • Tomaten
  • Olijfolie
  • Peper en zout

 

Bereiding

  1. snij de aubergines in plakjes. De 'poepekes' kunnen ook gebruikt worden
  2. Verwarm je grill toestel voor. Heb je deze niet: het gerecht kan eenvoudig in de grillpan bereidt worden
  3. Strooi zout en peper over de buitenkanten van je plakjes aubergines en besprenkel met olijfolie
  4. Maak er een croque monsieur van met kaas, hesp en een schijf tomaat
  5. Doe ze tussen de grill tot ze mooi goudbruin zijn en de kaas gesmolten is
  6. Eet er een salade met wat yoghurtdressing bij en laat het smaken

Persoonlijk vind ik dit meer genieten dan met brood. Je hebt sneller voldaan en tis zo geen plakgedoe. Dus geniet van deze healthy comfortfood