
Vegan zijn, vroeger had je dan nogal een duf imago, je was een hippie.
Maar nu begint het een echte trend te worden. De mens schrapt meer en meer dierlijke producten. Houden een vegan of vegetarische dag in hun weekmenu.
Nu als jonge werkende moeder die nog huisdieren 🐕🐕🐁🐁🐁🐔🐔🐔🐟 en een huishouden heeft. (En een man niet te vergeten die trouwens ook meehelpt) voelde ik me constant vermoeid, futloos, greep ik maar naar ongezonde snacks, non stop misselijk...
Tot ik het verdict lactose intolerantie verkreeg. Ik moest 14 dagen lactose vermijden. En zo ontdekte ik de vegan wereld.

Mijn lichaam heeft het moeilijk om melk en melkproducten te verteren.
In dierlijke melk zit lactose, dit moet in de darm in stukjes gesplitst worden zodat het zo in het bloed opgenomen kan worden. Het enzyme lactase zorgt hier voor. Ik die lactose-intolerantie heeft, heb een tekort aan dit enzyme.
Je zou verschieten waar overal melk in zit. Zelfs in chips, snoepjes en waterijsjes! Niet meer voor mij dus, dus vegan it is of zelfgemaakte producten. En laat ik toch net graag in de keuken staan.
Dus nu experimenteer ik met nieuwe producten, nieuwe recepten. En aangezien ik de kok in huis ben, volgen mijn mede huisgenoten ook. En eerlijk, al heb ik 2 grote vleeseters in huis, soms vinden ze het gewoon heerlijk die spaghetti met kruimelgehakt of de linzen hamburger.
Maar worden we dan allemaal superfit en superslank als we echte planteneters worden? Niet perse. Aan een maaltijd van friet met vegan mayo en vegan cordon bleu, en als toetje een vegan brownie met sojaslagroom komt geen beest te pas. Maar erg gezond is het niet en je krijgt evengoed een paar caloriebommen binnen. Ook plantaardig voedsel kan te zout, te zoet en te vet zijn blijkt uit een onderzoek van Harvard University uit 2017. Bovendien zitten ook vegetarische en vegan producten vaak boordevol smaakmakers, kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen.
Dat veel veganisten en vegetariërs toch gezonder zijn dan vleeseters heeft vaak dan ook vooral te maken met hun leefstijl. Zeker veganisten éten niet alleen anders, ze leven vaak ook anders. Veganisme gaat niet enkel over 'geen vlees eten' maar verder dan dat: kledij, huishoudproducten, auto gebruik...
Zou ik een volwaardige veganist kunnen worden. Dat weet ik niet. Stap per stap denk ik dan. En doen waar jij je goed bij voelt. Zo leef ik grotendeels veganistisch op vlak van eten. Ik rij zelf overal met de fiets naartoe, enkel mijn man heeft een auto. Wij doen veel aan wasbaar, we hebben vegan verzorgingsproducten, we gaan met de vouwwagen op vakantie in de natuur, houden zelf kippen voor onze eieren, bereiden zoveel mogelijk ons voedsel zelf, hebben een moestuin...
Nu krijg ik ook veel de vraag 'oh waar haal jij al die vegan producten?' Gewoon in de supermarkten. In de meesten staat het er gewoon bij: een groen bordje met vegan erop. Noten, zaden, kokosolie en dergelijke koop ik wel online in het groot op enkele webshops. Dat komt voordeliger uit voor de portemonnee, ik steun lokale webshop en zo heb ik ook minder afval. Je mag steeds de vraag stellen aan me als je niet goed weet welke supermarkt, of welke webshop. Ik sta altijd voor je klaar om jou ook een kijkje te laten nemen in de vegan / Lactosevrije wereld.

Hiervoor was mijn uitgangspunt om 'zo gezond mogelijk' te leven. Nu is mijn uitgangspunt zo energiek mogelijk. Want als mijn lichaam energie heeft dan betekent het automatisch dat het een goede balans heeft. En daar gaat het allemaal om. Een evenwichtig, gelukkig leven en lichaam.
Reactie plaatsen
Reacties