
Dit is mijn man. Buiten dat het een grote onnozelaar is, is hij de doorsnee gezonde sportieve echte Bourgondische man. Maar plots stond zijn leven op zijn kop. Hij had al lang gezondheidsklachten maar vond niet waar het vandaan kwam. Hij heeft een goede balans qua voedsel, drinkt de aanbevolen hoeveelheid water, gaat regelmatig sporten maar toch... Tot plots daar het verdict kwam: glutenintolerantie / coeliakie. Oh nee wat betekent dat nu?! We hadden wel honderd vragen waar dus een missie is door ontstaan. 'Blij glutenvrij'
Wat is dat nu eigenlijk coeliakie? Eigenlijk is het een auto immuun ziekte. Het valt je eigen lichaam aan door het eten van gluten. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen ,in sauzen, in sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Ik ga eerlijk zijn, dat laatste zal mijn man nooit laten vallen. Maar wat een lijstje he. Waarschijnlijk is jou eerste gedachte net hetzelfde als die van mijn man: ik ga nooit nog iets kunnen eten en al zeker niet iets lekkers kunnen eten.

Nu eventjes over de symptomen want misschien ben je al in paniek dat je dit ook hebt. Deze verschillen per persoon. Ze zijn ook niet altijd te koppelen aan maag of darm problemen. Denk ook bijvoorbeeld aan depressie, bloedarmoede en botontkalking. Soms worden ziekteverschijnselen verward met het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of een tarweallergie. Of zelfs met stress of ouderdom.
Bij mijn man waren de symptomen: enorme buikpijn, constant misselijk, overgewicht desondanks hij er enorm op let, ijzertekort, vermoeidheid en non stop hoofdpijn.
De eerste verschijnselen van coeliakie kunnen bij baby’s al optreden kort nadat ze voor het eerst glutenbevattende voeding hebben gekregen. Meestal is dat vanaf de zesde maand, als ze hun eerste broodkorst of pap op basis van tarwebloem krijgen. Maar de klachten kunnen op elke leeftijd beginnen, ook op de schoolleeftijd. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen schijnbaar uit het niets optreden. Vaak blijkt dan dat er al jaren vage klachten waren. Het laatste was helaas de situatie van mijn man.
Nu voor je denkt dat je het ook hebt en je leven moet opgeven. Je kan best eerst een test gaan doen bij je huisarts. Of probeer eens een hele tijd glutenvrij te eten. Heb je jou symptomen niet meer, dan is er een kans dat je ook coeliakie hebt. Maar raadpleeg steeds de huisarts. Dat is een belangrijke tip dat ik jou mee geef!
Denk nu ook zeker niet dat een glutenvrij dieet super gezond is. Begin er zelf niet aan als je niet glutenintolerant bent. Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten.

Helaas zijn de speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.
We ondervonden dus dat wij en andere mensen met coeliakie tegen een probleem aanlopen. Namelijk: een hoop onwetendheid over het glutenvrije dieet, als je alle glutenvrije producten aankoopt ben je een serieus budget kwijt, er word gedacht dat ze niet meer kunnen genieten van eten en nog een hoop andere bedenkingen.
Dus daarom is onze missie 'Blij glutenvrij' en zullen wij onze ondervindingen en succes recepten met jullie delen. Ben je al eens curieus: maak de glutenvrije eierkoeken onder het rubriek 'gezondigen'. Deze mag jij, de kinderen ... Ook perfect eten als je geen glutenintolerantie hebt.
Heb jij coeliakie? Of heb je zelf leuke receptjes of andere tips voor onze missie. Laat het maar weten. Ik ben steeds een curieuze neuze mosterdpotje en wil graag iets betekenen in jou lepeltje gezond geluk
Reactie plaatsen
Reacties