En daar is het nieuwe jaar: 2020. Dus dat betekent voor velen van ons goede voornemens. En ook ik heb wel zo een lijstje gemaakt. Hieronder vind jij mijn lijst en enkele tips&trics voor die van jou.
Ik hou mijn voornemens realistisch want ik wil ze ook effectief uitvoeren. Ik schrijf ze specifiek uit zodat ik ook nog weet wat en hoe. Kan ik zo een voornemen afvinken dan beloon ik mezelf. Niet materialistisch maar met complimenten naar mezelf, of een uitje, of iets anders wat ik graag doe.
Wat zijn mijn goede voornemens nu eigenlijk op gebied van voedsel. Misschien geef ik ook wel jou wat inspiratie. Of misschien staan deze ook wel op jou lijstje.

1. Seizoensgebonden
Groenten en fruit gekweekt volgens het seizoen zijn verser, smaakvoller en goedkoper. Wie wilt dat dus niet?! Ze zijn ook beter voor het milieu want ze vereisen minder transport. Dus ga ik voor deze voornemen twee stappen ondernemen. Ik ga een groente- en fruitkalender ophangen in mijn keuken die ik regelmatig ga checken als ik inkopen ga doen. Stap twee is nog meer groenten en fruit in mijn moestuin kweken. Want dan ben ik eigenlijk verpicht om de seizoenen te volgen. Plus een moestuin is goed voor de bijtjes en mijn ontspanning. Als jullie tips voor de moestuin hebben mogen jullie die altijd laten weten.
2. Lokale producten
Oké hier deed ik eigenlijk al aan mee. Hier in Schriek zijn een aantal inwoners en boeren die een kast hebben staan waar eigen gekweekte groenten of eieren in liggen. Met vaste prijs of zo mee te nemen. Dus als het goed weer is neem ik mijn fiets en rij ik een toertje. Zo ben ik ooit eens met 3 spaghettipompoenen, 2 courgetten, een dozijn eieren, een papieren zakje blauwe bessen, een pot confituur en een aantal tomaten op mijn fiets naar huis gefietst. Nu ik mijn bakfiets bij heb zal dat makkelijker gaan en kan ik de groenteboeren nog meer steunen.
Maar ook bij de marktkramer kan je lokale producten verkrijgen aan een goedkope prijs. En deze zijn niet verpakt. Dus goed voor je afvalberg en goed voor het milieu. Hier te Heist-op-den-Berg is er echt een groot aanbod aan groente marktkramers. Dus kom maar eens gerust op elke zondagvoormiddag piepen.
3. Minder weggooien
Soms voel ik me schuldig als ik etenswaar weggooi. Want het is echt zonde. Iemand heeft daarvoor gewerkt om het te oogsten en te telen. Zelf heb je er centjes aan uitgegeven en de moeite om het klaar te maken. Wat ik al enkele jaren doe is een boodschappenlijstje maken. Ik hou mij er ook aan. Anders koop ik veel te veel en moet ik gegarandeerd iets wegsmijten. Ik plan regelmatig mijn maaltijden in. Ik heb een wekelijkse visdag, spaghettidag en vegetarische dag. Dus die dingen worden steeds ingepland.
Wat mijn voornemen is voor dit punt is mijn restjes zoveel mogelijk proberen te verwerken. Bijvoorbeeld overschotten invriezen en restjesdag houden, het verwerken in een lunch voor de volgende dag, overschotjes groenten in een quiche gieten... Dit is een onderwerp dat ik helemaal ga uitpluizen. Dus heb jij hier ook nog tips over, laat het maar weten!
4. Vegetarisch
Zoals ik hierboven al heb laten weten eten wij 1x per week vegetarisch. Geen vlees maar vegetarisch gehakt of peulvruchten. Mijn top vegetarisch gerecht is de spaghetti bolognaise. Rood vlees, het gehakt dus, is niet zo goed voor de cholesterol. De meeste belgen eten geregeld de welgekende pasta bolognaise. Maar wist je dat je het gehakt kan vervangen door vegetarisch kruimelgehakt? Het is een enorme smaakmaker, puur en natuurlijk, op 2 min is deze al klaar. Mijn recept zal ik binnenkort zeker eens online zetten!
5. Ontbijten
Sommigen van ons zullen het ontbijt ook wel eens overslaan. Omwille van tijdtekort, geen hongergevoel. Maar toch is ontbijten zeer cruciaal. Ik beken: ik sla het ook al eens over of ik pak geregeld een booke choco. Maar het is het begin van de dag en we hebben voldoende energie nodig om te presteren, de dag door te komen. Na een nacht slapen moet onze energievoorraad dringend opnieuw worden aangevuld.
Hoe komt het juist dat een ontbijt ons prestatievermogen verbetert? Wel omdat onze hersenen glucose als energiebron gebruiken. De reserve binnen onze hersenen is beperkt. Met andere woorden zonder toevoer vanuit onze voeding of reserves zijn deze al na 10 minuten uitgeput. Dat is verschieten he!
Dus hoe pak ik dit goed voornemen vanaf nu aan: ik begin met kleine zaken te eten smorgens. Een stuk fruit bijvoorbeeld, dat is zelfs sneller klaar dan een boterham met choco. Of een yoghurtje. Zo word ik het gewoon om 's ochtends te eten. Mijn lichaam gaat zich aanpassen en ik kom in een nieuw routine. Zo stap ik dan na een tijd over om 's avonds mijn ontbijt klaar te maken: een overnight oat papje, yoghurt met granola in een bokaal. Van het moment ik deze uitprobeer zal ik je de recepten bezorgen.
Proef, ruik, smaak! Heb volle aandacht voor wat je eet. Waardeer eenvoudig je eten, je hongergevoel. Genieten is namelijk niet gelijk aan overeten maar genieten is appreciëren wat je aan jou lichaam geeft.
Wat zijn jou voornemens op gebied van voedsel en koken? Heb je tips of opmerkingen? Laat het me altijd weten. Ik ben curieus naar jou lepeltje geluk voor het nieuwe jaar!
Kookgroetjes Eveline
Reactie plaatsen
Reacties